Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů
Při prolistovávání různými kuchařskými knihami jsem narazil na velice kuriózní recept při jehož čtení sem se utvrdil že vegetarián ze mne nebude i když starší recept na koprovou omáčku s vejcem na to ukazoval , ale tam bylo od masa upuštěno pouze z finančních důvodů .
Ale teď už k té kuriozitě.
----------------------------------
Recept na výrobu sojového sýra "Tofu"
1000 gr sojových bobů
45 gr Bílé modelářské sádry
600 dcl vody
----------------------------------
Nabobtnané boby rozmixujeme se třemi litry vody na kaši.
Přidáme další tři litry vody.
Promícháme a vaříme asi dvacet minut.
Přecedíme přes síto a tím nám vznikne takzvané "Sojové mléko".
Sojové mléko necháme na vařiči uvést do varu a sebereme pěnu z povrchu.
Potom stáhneme z plotýnky a třetinu mléka odebereme .
Zbytek opět uvedeme do varu a znovu sebereme pěnu z povrchu.
Sádru rozmícháme do vody na řídkou kaši a přidáme jí do hrnce.
Pak přilejeme zpět odebranou třetinu "Sojového mléka".
Necháme odstát až se začne tvořit sraženina .
Sraženinu sbíráme do plátýnka abysme z ní vytlačili vodu.
Vzniklé "Tofu necháme zchladit v chladničce .
Fotku výtvoru si najděte tak že do vyhledavače zadáte tofu a pak si kliknete na obrázky třeba jako tady LINK
Protože já tento pokus páchat rozhodně nebudu ani kdyby byla ve špajzu pouze soja (ona tam stejně nebude páč jí nekoupím ) a i když mám modelářské sádry dostatek .
A nakonec ještě jednou název "Té" klíčové ingredience v cizím jazyce "calcium sulfate (gypsum)".
Vytištěno : 3. 12. 2024 | Autor : Jaroslav Kovanda | 2.1.2008
https://www.minessota.cz/clanek.php?id=104