Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Radovan Lukavský


Po závažných zdravotních problémech zemřel v pondělí 10.března 2008 krátce po poledni ve věku 88 let herec Radovan Lukavský. Měl jsem ho rád a proto tímto článkem mu vzdávám hold.

Radovan Lukavský se narodil 1.listopadu 1919 v Praze v poměrně chudé rodině. Jeho otec byl truhlářský mistr Rudolf Lukavský, který pocházel ze Stodu u Plzně, matkou bývalá služka a ochotnická herečka Marie Lukavská, rozená Čačalová, která pocházela z Bystřice pod Hostýnem. Jeho matka byla hluboce věřící katolička, která svého syna od útlého dětství vodila do kostela. Radovanovi se v kostele líbilo a rád chodil ministrovat a pomáhat při zahradních pracích do blízkého kláštera anglických panen. Jedna z tamních sester, mater Stránská, se kterou si často povídal při práci na zahradě, hrála patrně rozhodující roli v tom, že se rozhodl stát se knězem. Studoval jezuity řízené Arcibiskupské gymnázium v Praze-Bubenči, které opustil po 5 letech poté, co dostal consilium abeundi pro rostoucí dluh (rodiče nebyl schopni platit za internát).[1] Dostudoval na reálném gymnáziu v Českém Brodě, kde odmaturoval v roce 1938. Dále studoval na Univerzitě Karlově češtinu a francouzštinu, kterou dokončil až po 2. světové válce, kdy byl nuceně nasazen v Německu. V té době dokončil i studia herectví na konzervatoři. Okamžitě získal angažmá v Městských divadlech pražských, od roku 1957 se stal členem činohry Národního divadla. Jeho pedagogická činnost byla spojena s pražskou Akademií múzických umění, kde se stal v roce 1995 profesorem. Napsal dvě knihy o herectví a mnoho článků.

Jeho nejslavnějšími divadelními rolemi byly Obchodník s deštěm, Hamlet nebo Tomáš Becket. Ve filmu hrál například hlavní roli v Králi Šumavy, televizním divákům zůstává v paměti za roli Václava Tháma v seriálu F. L. Věk a řadě dalších. Byl vynikajícím recitátorem. Působil také jako vypravěč v seriálu Krajní meze.

Z rukou prezidenta Václava Havla převzal Medaili Za zásluhy, v roce 1995 získal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství.

Zdroje : Wikipedie
Novinky
Filmografie : Česko-slovenská filmová databáze


Vytištěno : 8. 5. 2024 | Autor : Jan Vála | 11.3.2008

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=120