Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Rajčatový salát


Chápu že naší masožravé části osady se při čtení následujících řádek budou asi kroutit i prsty na nohou, přesto jsem se však rozhodl sepsat notoricky známý zeleninový výrobek. Rajčatový salát je využíván především jako příloha k hlavnímu jídlu, při dostatečném množství se dá však použít i jako jídlo hlavní. Když na něj dostanu chuť, neváhám zakoupit tak dva kilogramy rajčat, citrón a ostatní přísady a salátu mám pak celou mísu. A to je potom mňamka. Takové množství jsem schopen "zbourat" na posezení. Recept je triviálně jednoduchý a jistě jej každý zná. Liší se pouze v některých detailech. Někdo používá do nálevu ocet a trochu větší množství cukru, já mám raději citrón. Abych dal zadost trendu moderní doby tak doplním, že je to salát pravděpodobně lehký a zřejmě ne moc kalorický. Nicméně pro žlučníkové, slinivkové nebo cukrovkové dietáře to asi nebude to pravé, především díky cukru, oleji, cibuli a agresivnímu citrónu. Samozřejmě že existují i způsoby jak tento salát "odlehčit" a udělat jej stravitelným i pro dietáře, ten způsob ale neznám, tak se jím ani nebudu zabývat. Tak tedy k samotné přípravě této pochutiny ....

Rajčata opláchneme, nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Oloupeme, nakrájíme a vložíme cibuli. Rozřízneme a odšťavíme citrón. Vzniklou šťávu nalejeme do mísy, promícháme a necháme chvíli odstát. Poté přidáme trochu vody a nálev lehce osladíme, posolíme a trochu popepříme. Přilejeme trochu stolního oleje, ne víc než náprstek. Nálev by neměl být moc kyselý, v opačném případě dodáme ještě trochu cukru. Salát je poživatelný okamžitě, lepší chuti docílíme ale jeho odležením. Proto ho na dvě hodinky vložíme do lednice. No a je hotovo.


Když píšu tyhle řádky, tak jsem na ten salát dostal příšernou chuť. V lednici rajčata nějaké mám, jak tedy odešlu tenhle článek na web, jdu se do něj pustit .... Smile


Vytištěno : 26. 4. 2024 | Autor : Jan Vála | 4.6.2008

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=159