Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Ta naše povaha česká ....


Křižovatka třídy V Holešovičkách a Zenklovy ulice v pražské Libni. Celkem běžné křížení dvou významných komunikací, takových je po Praze spousty. Přesto je toto místo něčím výjimečné.

Odehrála se tu jedna z nejvýznamnějších vojenských akcí novodobé historie, úzce provázaná s protektorátním odbojovým hnutím.

Atentát na Reinharda Heydricha !

V roce 1942 to tu vypadalo zcela jinak. Křižovatka byla po válce zcela přestavěna, okolí změnilo svůj ráz. Jen stará výměníková stanice nedaleko odtud je téměř stejná, krom toho, že je dnes zcela opuštěná. Zenklova ulice se tenkrát jmenovala Kirchmayerova třída.

Úspěšný atentát proběhl přibližně v místech dnešní autobusové zastávky Vychovatelna, stojící v odbočce ze Zenklovy ulice do Holešoviček. Staví tu pouze noční linka 505.

Nic v současné době (březen 2009) nepřipomíná význam tohoto místa, jež by mělo být oprávněným symbolem odporu proti nacizmu.

Donedávna tomu bylo jinak.

Za Protektorátu v těchto místech vznikl památník Heydrichovi. Zcela logicky byl po válce zlikvidován. Komunistům nebyla akce organizovaná naší exilovou vládou v Londýně po chuti a tak nebyla projevena nejmenší chuť jí nějak připomínat. Uznával se východ, západ utržil těžké rány z vlastních řad. Od svých spolukrajanů. Snad jen film Atentát od režiséra Sequence byl upomínkou hrdinství aktérů této úspěšné vojenské operace.

Komáři padli a Čech otáčí na západ. Lidově řečeno, už nelíže prdel Rusům, líže jí zápaďákům. Více jak čtyřicet let vychvalované východní armády upadají pomalu v zapomnění, včetně našich exilových jednotek držících se boku Rudé armády. Tentokrát se pějí ódy na západ.

Osobně vzdávám hold každému, kdo nácka kopal do prdele, ať přišel z východu, ze západu, či přímo z centra dění.

V poslední době se stává dění kolem odboje módou, píší o něm v tisku, mluví se v televizích a vycházejí knihy.

Přesto opět místo atentátu zůstávalo zapomenuto.

Až v červnu 2007 skupina vlastenců nedaleko odtud umístila pamětní desku skupině Anthropoid. Pěkná a nenápadná cedulka tak poprvé skutečně symbolizuje poděkování všem účastníkům útoku na protektora. Autorům desky patří dík a uznání. Dokonale tím "vypálili rybník" radnici Prahy 8, která se nejdříve proti cedulce postavila zády a hodlala jí zlikvidovat. Mediálně se kauza však slušně rozmázla, veřejné mínění se za pamětní desku staví, následuje tedy rychlé převlečení kabátu a radnice se snaží dohnat co se dá. Typická česká povaha.V současnosti se radnice snaží na místo dodat pamětní kámen.

Jen několik dní po instalování cedulky jí někdo poškodil. Opět česká povaha, najde se kretén, který není líný nápis "Vlastenci nezapomínají - na rozdíl od českých politiků" poškrábat.

A aby toho nebylo málo, nedávno cedulku někdo zničil úplně. Vyrval jí ze zdi. Co k tomu dodat ???

Ach, ta naše povaha česká ...


Vytištěno : 29. 3. 2024 | Autor : Jan Vála | 6.3.2009

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=193