Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Recenze k filmu Operace Silver A


Když se film Operace Silver A poprvé představil divákům, snesla se na něj docela velká vlna kritiky. Hodnotil ho snad každej. Obec legionářská za nízkou dávku patriotismu, odborníci na historii filmu vyčítali nepřesnosti oproti doloženým zkušenostem. Židovské obci zase vadilo, že ve filmu netrpěl nějakej žid, vždyť, jak velmi rádi tvrdí, přece za války "dostávali sodu" jen oni, a nikdo jinej. Militantně založeným nadšencům chyběly ve filmu potoky krve a střelba jak u Verdunu. Někomu zase vadilo málo romantiky v milostných scénkách. Prostě kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Ještě jsem ten film ani neviděl a už jsem slyšel jak na to vůbec nemám koukat, že jde o zbytečně promarněnej čas u televize. S předem připravenou skepsí jsem si tedy na zmíněný film počkal, vrazil dývko do rekordéru a oba díly si nahrál. Čekal jsem skutečnou podprůměrnou slátaninu, výsledek mě ale docela mile překvapil. Taky mám vůči filmu výhrady, v některých případech docela značné, ale abych snímek odsoudil k neshlédnutelnosti to nestačí.

Takže k věci .....

Těžiště filmu se točí kolem výsadkové skupiny Silver A, vyslané na území Protektorátu Londýnem, za účelem vytvoření zpravodajské ilegální sítě. Silveru se podaří uchytit na Pardubicku, získá řadu pomocníků a úspěšně zahájí radiovou komunikaci se zpravodajským oddělením v Británii. Vinou zrady jednoho z parašutistů z jiného výsadku jsou všichni dopadeni a následují persekuce.

Tolik asi v kostce.

Film začíná výsadkem skupiny Silver A. Po dopadu se všichni tři najdou a téměř vzápětí Josef Valčík kontaktuje přímo člena odbojové organizace, hoteliéra Arnošta Košťála. Kdo se o toto téma trošku zajímá, ví, že je to blbost. K majiteli hotelu Veselka se ve skutečnosti dostali parašutisté až přes několik dalších kontaktů. Řekl bych že filmu to ale není až tolik na závadu, scénárista zjevně zvolil pro neznalého diváka jednodušší řešení. Dopodrobna a dle skutečnosti popsaná cesta výsadkářů k odboji by divákovi udělala ve filmu akorát guláš. Musíme si uvědomit že je to film, ne dokument !!

V dalším ději filmu je vidět, že si autoři o dané problematice něco přečetli. Hodně zajímavých nebo důležitých aspektů do děje zařadili.

Dost mě zklamalo pojetí celé odbojové a zpravodajské činnosti. Příběh se zaměřuje na rodinné pletky a problémy dvou kamarádek a jejich blízkých příbuzných. Činnost proti němcům jde trochu jaksi na okraj. Vždy je tak minutová pasáž o činnosti výsadkářů, aby vzápětí následovaly úseky, ve kterých se o tento hlavní motiv ani neotřou. Důkazem je třeba ztvárnění velitele výsadku Alfréda Bartoše. Jeho odbojová činnost je de facto zcela opomíjena a je vystihován z velké části jako milovník, který z Anglie přiletěl "vojet co před ním neuteče na strom". Divák tak nabude dojmu, že si parašutisté do Protektorátu skočili "vrznout" a jen tak mimochodem prostě vytáhnou vysílačku a zavolají si do Británie. Nepopírám že Bartoš ve skutečnosti nebyl kurevník, ale pro zpravodajskou činnost výsadku toho udělal víc než dost a dosáhl tak nejlepších a nejhodnotnějších výsledků ze všech desantů vyslaných do Protektorátu za druhé světové války. Myslím si, že na tomto místě filmaři skutečně nemuseli šetřit diváka a mohli mu nabídnout trochu rozsáhlejší pohled pod pokličku činnosti Silveru.

Vysílačka Libuše v tomto snímku vysílala odněkud ze lesní boudy, o kamenolomu Hluboká, Ležácích a dalších místech kde opravdu fungovala nebyla ani zmínka. A už vůbec ne o zmíněné osadě Ležáky, jenž byly vypáleny právě kvůli přechovávání vysílacího aparátu v tamním mlýně.

Po herecké stránce nemá chybu. Kvalitní herci, s podobou vůči "originálům" skvěle vybraní.

Příběh se během filmu docela hezky vyvíjí, nezabředne do klasické nudy, naopak si v mých očích ponechává poutavost od začátku do konce.

Zaujalo mě ztvárnění zničení výsadkářů a jejich pomocníků. Jiří Potůček je zastřelen jako první, přestože ve skutečnosti přežil nejdéle. Navíc byl zastřelen ve spánku, nikoliv tedy na útěku, jak uvidíte ve filmu. Opět trochu poupravená fakta pokládám za účelem zjednodušení pro diváka.

Ovšem co se tedy naprosto nepovedlo, je ten závěr. Všichni zúčastnění kolem Silveru jsou po výsleších posláni na popravu. Jsou nahnáni do jakéhosi tunelu, do nějž na konci napochodují tři vojáci wehrmachtu a palbou ze samopalů celou skupinu zkosí.

Horší blbost si už scénáristé nemohli vymyslet !! Skutečnost byla přitom ještě hrůznější. Lidé byli přiváděni na popraviště zvlášť, po třech. Bez soudu byli přivázáni ke kůlům a palbou pěti zbraní zastřeleni. Vše probíhalo pomalu, aby si to oběti mohly "vychutnat". Proč se filmaři přiklonili k tomuto nesmyslnému řešení je mi skutečně záhadou.

Co bych dodal na závěr ?? Laikovi, neznalému v oboru mohu ten film vřele doporučit. Ve finále vlastně ukazuje hrubý nástin událostí, jenž se za války odehrály kolem nejúspěšnějšího výsadku. Profíkovi bych doporučil, ať si nejdříve ujasní že nejde o dokument, ale o film, který má zaujmout širokou veřejnost. S tím je spojeno určité upravování scének pro snadnou pochopitelnost. Nebýt závěrečné, zcela nesmyslné scénky, pokud by se film třeba jen okrajově zaobíral třeba děním kolem osady Ležáky a neřešil by tolik milostné pletky jednoho z parašutistů, byl by bezesporu jedničkou ...

LINK


Vytištěno : 19. 4. 2024 | Autor : Jan Vála | 23.8.2009

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=213