Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Tramp za hranicemi Česka - jak to je v cizině


Blíží se jaro a někteří možná vyrazí do zahraničí. A protože "trampská" legislativa jednotlivých států je velmi rozdílná, pokusím se upozornit na některé problémy spojené s trampováním po okolních zemích.

Protože - i když tomu možná nebudete věřit - je Česko pro trampy jednou z nejvíce "user-friendly" zemí.

Na rozdíl od zahraničí nás naše národní legislativa (kupodivu) stále omezuje jen minimálně a je v řadě věcí velmi benevolentní.


A začneme oblečením:

Zatím co u nás je sice zakázáno (ale tolerováno) nosit pouze nyní používané výstrojní součástky ozbrojených složek, v Německu jsou jakékoli maskáče a uniformy obecně považovány za uniformu a bez povolení ministerstva obrany je nesmíte nosit, jinak vám hrozí pokuta, případně i odnětí svobody a zabavení a propadnutí příslušných oděvů.

I v řadě dalších států může být osoba v maskáčích považována za extrémistu či teroristu a důkladně prověřována, což bývá často spojeno i s omezením osobní svobody, tedy - lidově - s pobytem za katrem.


Hurá do lesa:

V Británii je většina lesů soukromých, tudíž i nepřístupných a vstup do nich je posuzován podobně, jako kdybyste přelezli plot soukromé zahrady. A podobně je to i s rybníkem, v soukromém rybníku se koupat nesmí.

Podobně to je i v USA a Kanadě. Většina pozemků je soukromých a bez povolení majitele na ně nesmíte ani vstoupit, natož zakempovat.

V Itálii je sbírání hub povoleno pouze pokud máte "houbařskou povolenku", jinak je sběr hub protiprávní.

V Holandsku do lesa můžete, ale nejenže tam nesmíte kempovat, ale nesmíte bez povolení sbírat vůbec nic, ani šutry, ani šišky.

Ve většině evropských zemí je rozdělávání ohňů kdekoli - tedy i na vlastním pozemku - zakázané.


Nože:

V Německu nesmíte mít u sebe pevný nůž, jehož střenka přesahuje 12 cm nebo zavírací nůž s čepelí delší, než 8.5 cm. Delší nože musí být v "přepravní krabici" tak, aby je nebylo možno ihned použít.

V Rakousku musíte prokázat, že jste “myslivec“ a jdete na hon.

V Belgii a v Lucembursku nesmíte u sebe nosit nůž vůbec.

Ve Velké Británii a v Irsku je nošení nožů zakázáno a nesmíte nosit bezdůvodně ani předměty noži podobné - třeba nůžky nebo šroubovák.

V Dánsku nesmíte nosit nůž na opasku, nůž nesmí být připraven k okamžitému použití, ale musí být zabalen v zavazadle.

V řadě zemí jsou zakázané nože typu motýlek, vystřelovací a vyhazovací nože a nože s oboustrannou čepelí. Dále jsou zakázány boxery, hvězdice a další předměty zesilující účinek úderu.

Pokud se chcete vyhnout problémům, berte si do zahraničí jen menší kuchyňský nůž a zabalte ho do zavazadla. Tramp s mačetou u pasu se netrpí!


Obecně platí v legislativě zásada neveřejnosti a přiměřenosti, tedy:

- pokud k tomu není důvod, tedy pokud s nožem právě nepracuji, nenosím ho veřejně, tedy na batohu či na opasku, ale skrytě v zavazadle.

- mám pouze takový nůž, který odpovídá tomu, co dělám. Roubuji-li stromky, mám nůž roubovací, vařím-li si na vandru, mám nůž kuchyňský a na houby jdu s nožíkem houbařským. (Bajonet si vezmu pouze, jdu-li zamordovat tchyni a mačetu jen, pokud se potřebuji prosekat džunglí.)

---

Takže - nejméně problémové "trampské" zahraničí je - vzhledem k historické kontinuitě legislativy - Slovensko. Zde platí podobná legislativa, jako u nás.

V dalších zemích je tramping věc téměř či zcela neznámá - přizpůsobte se místním zvyklostem. Oni trampa nikdy neviděli, takže týpek v maskáčích a s nožem u pasu je určitě vyděsí a vzbudí nežádoucí pozornost. A ještě upozornění na závěr: v anglicky mluvících zemích není slovem "tramp" označován "český specifický turista" ale bezdomovec či tulák.






Vytištěno : 26. 4. 2024 | Autor : Honza Britt | 19.3.2023

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=461