Minessota.cz
Stránky neortodoxních trampů


Zřícenina hradu Ronov u Stvolínek


Zřícenina hradu na vysokém čedičovém kopci mezi obcemi Stvolínky, Blíževedly a Litice. Hrad je podle některých pramenů poprvé připomínán roku 1427, nelze však vyloučit že byl založen ještě dříve, někdy mezi léty 1355-1381. Původní hrad byl po husitských válkách přestavěn a lépe opevněn. Větší část nynějších hradních zřícenin je právě z druhé čtvrtiny 15. století. Do obranné soustavy byly kromě hradeb zapojeny i obytné budovy. Majitel hradu Vilém II. z Illburka zemřel roku 1538 a vdova po něm se následně přestěhovala z nepohodlného hradu dolů do stvolínské tvrze, kde r. 1550 zemřela. R. 1608 prodala Alžběta z Vartemberka Ronov se Stvolínkami Adamu Hrzánovi z Harasova na Skalce. Tehdy je hrad Ronov poprvé uváděn jako pustý. Za třicetileté války se stal opuštěný hrad útočištěm obyvatel z nejbližšího okolí, kteří si zde uložili i svůj majetek. Hrad proto neunikl pozornosti Švédů, kteří jej r. 1643 přepadli a vypálili. R. 1811 se zřítila na jihozápadě část obytného stavení a destrukce hradu pak již postupovala rychle. Roku 1845 zřídil majitel panství, biskup Augustin Hille, na hrad křížovou cestu. Ta byla r. 1891 upravena a pro návštěvníky byl zřízen malý dřevěný domek. Cesta i domek byly později zničeny.

Zřícenina hradu Ronov stojí na vysokém čedičovém kuželovitém kopci, jehož nadmořská výška dosahuje 551 metrů nad mořem. Temeno kopce je skoro z všech stran obklopeno zbytky hradeb, na jihozápadě a severovýchodě jsou do systému obranných hradeb zapojeny dvě obytné budovy. Obě jsou v různém stádiu destrukce. Do hradu se vstupovalo první bránou na jihovýchodě, čímž se návštěvník dostal do malého trojúhelníkového nádvoří. Na jihu nádvoří stávalo velké, asi 10 m dlouhé stavení obdélníkového půdorysu. Byla to obytná budova, která měla v přízemí střílny a směrem na nádvoří dveře. V prvním poschodí byly dvě místnosti, z nichž jižní má ve zdivu zřetelné otisky po vnitřním vloženém srubu. V severní místnosti jsou dveře vedoucí na pavlač, která obíhala celý vnější pás hradeb. Severní část hradu byla oddělena od jižní části skálou a příčnou zdí a vstupovalo se do něj malou bránou na východě. Na skále stával hlavní palác, z něhož dodnes zbylo jen velmi málo zbytků. Ve skále pod ním jsou vidět zbytky sklepů. Dochovaly se tu také zbytky obytného stavení a obranných kulatých bašt.

K hradu se dostanete po červené turistické značce buď ze Stvolínek, nebo z Blíževedel. Ta vás dovede až přímo na hrad. Můžete jít také po zelené z vesnice Kravaře, je to však delší. Připravte se na pořádný stoupák, krásné zbytky hradu a překrásný výhled do okolí za to však rozhodně stojí.

Zdroj informací :
HRADY.CZ
Hrady v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Schránka pro hru geocaching : Ronov
Hrad najdete zde


Vytištěno : 29. 3. 2024 | Autor : Jan Vála | 16.10.2007

https://www.minessota.cz/clanek.php?id=72