Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Major Zeman - stručný popis děje dílů 1-10

dil3
Jedni vidí seriál třicet případů majora Zemana jako ošklivou propagandu , jiní zase jako kriminalistické příběhy . U mě seriál jednoznačně zvítězil díky fenomenálnímu režisérskému umění režiséra Jiřího Sequense (23.04.1922-21.01.2008). Proto zde nabízím minirecenzi na seriál v popisu děje jednotlivých dílů viděných mnou . Text nevyjadřuje jakoukoliv přízeň k žádné politické straně a všichni členové osady a veřejnost se s ním taktéž nemusí ztotožňovat .
------------------------------------------------------------------
Díl první : Smrt u jezera 1945
Z koncentračního tábora se po válce vrací vlakem trio Zeman, Kalina a Veselý. Zeman se setkává s matkou. Než navštíví i svého tátu, je jeho otec zastřelen na hlídce u skladu náhradních dílů. Zjistí též, že jeho bývalá dívka je vdaná za jeho kamaráda. Pátrání po vrahovi Zemanova otce zahajují neúspěšně četníci. Jan Zeman se po zjištění že jeho otec věděl kdo Honzu udal Gestapu dává s kamarády do pátrání na vlastní pěst. Při návštěvě podezřelého fotografa Pospíšila je tento zabit, nato Zemanovi přátelé likvidují jeho vraha a Zeman z negativu zjišťuje, kdo je pachatelem vraždy jeho otce. Následně telefonuje svému známému z lágru Kalinovi, který se dal do služeb SNB. Kalina vyhlašuje celostátní pátrání po podezřelém Karlovi Prágrovi – Zemanovu kamarádu z předválečných let. Při přestřelce na hraničním přechodu je Prágr postřelen. Následně při výslechu přiznává že je nejen vrahem Zemanova otce, ale že i Zemana udal anonymním dopisem na Gestapu. Na závěr Zeman podepisuje na Kalinovo doporučení vstup do sboru národní bezpečnosti.

Díl druhý : Vyznavači ohně 1946
Krátce po vstupu d SNB a po přidělení Zemana na své místo v okrsku Kateřinská hora zjišťuje tento podivné skutečnosti okolo odsunu psychicky narušených vojáků bývalého Wehrmachtu. Postupně rozkrývá identity jednotlivých aktérů z řad příslušníků SS propletených s kolaboranty kteří naoko spolupracují na jejich odsunu. Avšak doopravdy připravují společně jejich útěk. Zeman si tajně domlouvá schůzku s pravděpodobně loajálním člověkem německé národnosti. Zemanův důvěrník je ale zlikvidován přisluhovačem velitele bývalých vojáků SS, kteří se o útěk za naše hranice snaží. Kolaborant se snaží o urychlení transportu. Zeman se s vrchním strážmistrem domlouvá na spolupodílení odsunu s vojáky Svobodovy brigády. Těsně před odjezdem je Zeman zajat velitelem jednotky SS, kteří se vydávali za psychicky narušené. Ke zdárnému konci přijíždí Svobodovci vedení vrchním strážmistrem Vydrou a příslušníci SS jsou následně zlikvidováni ve spolupráci Svobodovy jednotky s Vydrou a Zemanem.

Díl třetí : Loupež sladkého I 1947
Při motonehodě Zeman náhodou zjistí nesrovnalost kolem nedostatkového léku „Insulin“. Snaží se pátrat v nejbližším okruhu lidí podezřelých z machinace právě okolo tohoto sladkého I. Jeho šetření však zpočátku vede slepými uličkami. Jeho stopy k řidiči sanitky a k doktorovi nikam nevedou. Praví pachatelé připravují větší černý obchod při kterém využijí účetního z autodílny, který je na léku závislý a šoféra sanity Hradce, který nic netuší. Případ vyřeší až po výpovědi lékaře, který poté po činu vytušil že loupež a následný nezákonný prodej léků na černém trhu má na svědomí zdravotní sestra z ordinace (která je zároveň jeho milenkou) společně se svými komplici. Hradec, který v nastražené léčce utrpí při havárii zranění se zotavuje v nemocnici. Krátce na to je mu prostřednictvím jeho přítelkyně doručen vzkaz jestli by nechtěl vstoupit do SNB a spolu se Zemanem sloužit na stejné služebně.

Díl čtvrtý : Rubínové kříže 1947
Při kontrole identity a následné přestřelce je těžce zraněn podezřelý muž , který při výslechu uvede věci které SNB přivedou na nejasnou stopu vedoucí k části skupiny banderovců jenž v těchto letech páchaly na našem území ilegální činnosti s úmyslem postupně překročit hranice a pravděpodobně zůstat na západě . Zeman jak SNB zjistí má vizáž velmi podobnou tomuto člověku , proto ho vyšetřovatelé nasadí místo něho jako člena banderovy skupiny . S falešnou identitou (číslo 11) se Zeman účastní se dvěma členy (číslo 8 a 5)loupeže peněz z trezoru pivovaru , začátku převozu zbraní připravených k pokusu o převrat či k odboji . K zamýšlenému přechodu ilegální skupinypřez hranice Zeman využije jako fingovaného převaděče svého kolegu Hradce. Při zjištění že skupina je prozrazena likviduje číslo osm svého komplice pětku .Zemana při útěku omráčí a následně je v obklíčení zastřelen se zbraní v ruce . Celá banderova skupina je nato zničena , nebo pochytána .

Díl pátý : Hon na lišku 1948
Do Zemanova působiště je přivelen nový náčelník nadporučík Bláha.Zanedlouho přísný velící vyhlašuje poplach a pátrání po podezřelém muži který se potuluje po okolí . Po úspěšném zadržení individua Zemanem ale Bláha sděluje že v okolí je ještě jeden podezřelý . Při výslechu zadrženého vyjde najevo že se jedná o bývalého blockleitera SS z koncentračního tábora Terezín . Zadržený se krátce na to oběsí v cele . Strážmistr Bártík objevuje pomocí radiostanice blízkou , asi ilegální vysílačku . Štábní kapitán Kristek s továrníkem Čadkem zjišťují že v Praze začal komunistický převrat . Při pokusu získat z továrny pušky a použít je proti lidovým milicím se ale na stranu milicí přidává i Zeman a jejich snahu maří . Bártík se Zemanem zaměřují na tajnou vysílačku a na místě zadržují muže jenž se identifikuje jako poručík Žitný . Tento sleduje skupinu lidí kteří se snaží o opuštění republiky pomocí letadla . Při obsazení letiště je většina zadržena , kromě nadporučíka Bláhy kterému se daří na poslední chvíli uletět .

Díl šestý : Bestie 1949
Při likvidaci požáru bývalé hájovny v pohraničním pásmu najdou hasiči kosterní pozůstatky . Při jejich ohledání zjišťuje doktor Veselý že dotyční byli zavražděni . Konzultací s místními dentisty je dokončena identifikace obětí . Zeman při konfrontaci s příbuznou zabité přichází na fakt že oběti byly záměrně lákány na pomoc při ilegálních přechodech hranic a následně okradeny a zlikvidovány . Za pomoci tety okradené a zabité ženy Zeman zjistí kontakt na tyto fingované převaděče a pachatele bestiálních činů . Díky takzvanému kontaktu ze zahraničí pomocí falešných pohlednic Zeman se skupinou přichází na stopu dalších obětí . Otec zmizelého syna pozná mezi věcmi nalezenými u filatelisty-překupníka známku-raritu a potvrdí tímto smrt svého potomka .Skrze překupníka je poté označen popis pachatele . Vyšetřovatelé navrhují použít Jiřího Hradce jako návnadu která se spojí s pachatelem a bude předstírat zájem o přechod hranice . Do připravované léčky se pachatel chytá , nato odvádí Hradce do močálu a když se jej snaží okrást a utopit v bažině je při přestřelce zajat a jeho společnice tone v bahně .

Díl sedmý : Mědirytina 1950
Při vyšetřování úmrtí ke kterému došlo nešťastnou náhodou vyšetřovatelé najdou větší počet potravinových lístků jenž po prozkoumání v laboratoři technik označí za padělané. Zemanovi padnou do oka v seznamu výskytu falešných lístků dvě místa „Vinárna Panonia“ a tržnice, ve které zesnulý prodával květiny. Po počátečních potížích v tržnici Zemanův team zaujme podezřelé chování učitelky Ludmily B. Zároveň se dostanou na stopu číšníka z vinárny Panonia. Číšník který posléze přizná koupi lístků od zemřelého Trojánka je také dovede ke spekulantům s obuvnickým materiálem. Skrze upozornění prodavačky z masny se Zeman dostává přes Ludmilu B. ke kořenářce Hodačové, kterou přemlouvá k pomoci při vyšetřování. Pán nakupující maso v neobvykle velkém množství přivádí vyšetřující skupinu konečně na platnou a pravou stopu řezníka, který prodává maso načerno a rozdíl kryje padělanými lístky. Následuje prohlídka bytu kořenářky, která se stala průkazně buď nepřímou, nebo přímou výrobkyní padělaných lístků na maso. Prvotní ohledání zmíněné trhovkyně nepřináší úspěch, ale po důkladné prohlídce vchodových dveří je objeven tiskařský stoleček sloužící k výrobě falešných potravinových lístků.

Díl osmý : Strach 1951
Osádka sanitního vozu která shodou okolností vezla Zemanovu manželku do porodnice je přepadena , šofér i saniťák jsou přivázáni ke stromům v lese , omámeni chloroformem a zraněni . Saniťák později umírá na následky zranění či na použití nadměrné dávky chloroformu . Násilníci za použití ukradené sanitky vylákávají okrskáře SNB k fingovanému úrazu při fingované dopravní nehodě . Příslušníka SNB zajmou , svážou a vykradou na služebně zbraně s náboji . Jeden z banditů se snaží esenbáka uspat chloroformem , ten se brání a zloduch ho usmrcuje nožem . Zeman se po telefonu dovídá o průběhu těchto událostí a je pověřen vedením týmu s cílem pachatele činu vypátrat . Na místě vraždy příslušníka SNB tým kriminalistů nachází láhev od chloroformu s výrobním číslem , které je nasměruje do jedné laboratoře . Při prohlídce laboratorního pracoviště se vyšetřovatelé dostanou pomocí podezřele se chovající laborantky na stopu záhadného mladíka . Z něj se vyklube spolupachatel činu , který se s svým bratrem a s komplicem připravoval opuštění republiky , ale ne za cenu obětí na nevinných životech . Při agresivním jednání komplice je tento zastřelen jedním z bratrů , ale bratři jsou ihned na to zatčeni Zemanem se svou skupinou .

Díl devátý : Loď do Hamburku 1952
Příslušníci SNB v čele se Zemanem při šetření okolností podivného úmrtí lodníka na šífu v přístavu v Holešovicích žjišťují, že se jedná o vraždu s divným, zatím neznámým motivem. Důkladnější prohlídka lodi objasňuje nejpravděpodobnější motiv činu, to že lodník Berka chtěl za předání léků tajně pašovaných přes hranice s tajnými šiframi mnohem větší odměnu než obvykle. Vzhledem k tomu, že tajnou šifrou případ nabral jiných rozměrů, je do kauzy přizván Jiří Hradec a ke spolupráci strojník Šimek. Strojník přivádí Hradce na loď která opět pluje do Hamburku jako nového lodníka. V Hamburku Hradec zjišťuje že Šimek je krom pašování šperků pověřen tajným dopravením agenta Bláhy přes hranice do naší republiky. Šimek s Hradcem si domluví plán při kterém má dojít k odhalení a zadržení či sledování agenta Bláhy. Ten ale pravděpodobně zradu vytuší či předpovídá a krátce po proplutí státní hranice uniká z lodi na břeh, kde Hradec i SNB jeho stopy ztrácí. Nezbývá než po hledaném agentovi vyhlásit celostátní pátrání.

Díl desátý : Vrah se skrývá v poli 1953
Do vsi Plánice je Zeman vyslán aby prověřil časté požáry stohů v blízkém okolí a navíc se zorientoval ohledně hajného Bosáka který měl udat gestapu Zemanova bývalého spoluvězně z lágru . Ve vesnici se setkává se svými známými z roku 1948 Karlem Mutlem , starým Svobodou a jeho dcerou Blankou . Na faře se objeví a požaduje anonymní ubytování tajemný člověk jež se faráři představí jako západní agent který byl vyslán do republiky s cílem organizovat a provádět ilegální činnost proti režimu . Mutla jako funkcionáře jednoho večera přepadne v domku skupina maskovaných mužů . Po nastalé přestřelce anonymní muži mizí ve tmě . Jako hlavní podezřelý se jeví místní podivín Eman . Jeho výslechy však k ničemu nevedou . Po informaci že hajný Bosák je totožný s udavačem který udal Zemanova spoluvězně zahajují příslušníci SNB prohlídku hájovny . Při zátahu narazí na postřeleného syna hajného který vyšetřovatele vede na stopu úkrytu záškodníků . Po zatčení faráře se začíná ozývat ze vsi střelba . Odbojová skupina vraždí na mimořádné schůzi strany všechny účastníky včetně Mutla . Při pokusu uniknout v polích bandité zabíjí podivína Emana a krátce na to jsou všichni dopadeni .
dil1 dil2 dil4 dil5 dil6 dil7 dil8 dil9 dil10
Nezařazené  |  Autor: Jaroslav Kovanda   3.4.2008  |  Přečteno: 89x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 14x | Průměrná známka: 1.9

 Komentáře: 5

Honza   8.2.15 - 21:26:35

Původní koncepce seriálu byla jiná - mělo vzniknout volné pokračování detektivek "Hříšní lidé města pražského" a seriál měl ukázat zajímavé kriminalistické případy z let 1950 - 1970. Teprve později byl seriál doplněn o "politické" epizody, a že byly dopsány dodatečně, je na seriálu dost znát. Už jen ta poměrně těsná spolupráce kriminálky a státní bezpečnosti je nesmysl, kriminální služba se se stáťáky nikdy ráda neměla.

Pokud by někoho zajímalo pozadí vzniku seriálu, doporučuji tuto knihu: LINK

vanessa koutna   8.2.15 - 14:53:31

je to jeden znejkrasnejsi serialu.....kde se hrabou dnesni filmy....... mistri herci..... dekuji ze ho mohu sledovat i zahranici vdik

Lahvic   20.4.08 - 20:32:09

Dobrej nápad s tím článkem, už se těším na recenzi

Dž.   20.4.08 - 14:58:09

Ještě Mědirytina . Bába chce Zemana zkoušet z velký násobilky a tomu výpočet nějak nesedí a všichni se tváří jako že je nejchytřejší . A vyznělo to skoro jako tady LINK

Bludi   18.4.08 - 23:22:10

Snad bych jen doplnil:
Rubínové kříže: Pivovar vůbec není v Brně jak zmiňuje tento díl, vše je natočeno u Bránického pivovaru.. Když se jede z Novodvorské dolu do Bráníka k nádraží tak se projíždí přesně těmi místy, kde to bylo natočeno

Mědirytina: Zeman se přestěhoval i s matkou do Prahy, konkrétně zmiňuje, že s matkou vyměnili venkovské sídlo(tam kde mu zabili otce) za žižkovský byt.. Tak jak, to, že se v posledním díle je zpět na své zahrádce a věnuje se údržbě nemovitosti..????

Díl Kleště: Z větší části se odehrává v Karlových Varech, možná, nicméně, poslední scéna, kdy ing. Čadek klade kytky na hrob své partnerky, která byla zabita, je nám známý kostel Krten, který se později objeví v díle Studna......

Pokud takovýchto nepřesností objevím víc, sesmolím i článek a přiložím i fota, zatím jen takto....

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1507344
Přístupů dnes : 231
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 10

Kalendář

Dnes je:

Úterý, 19.3.2024

<<03 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Jak se vám líbí stránky?

Super !Graf 869
Pěkné Graf 437
PrůměrGraf 476
Nic mocGraf 366
HroznéGraf 441

Hlasů: 2593

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144