Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Nové cyklostezky v Brdech

Ilustrační foto
Do rukou se mi dostal výstřižek z plzeňských novin, na kterém se zastupitelé západočeského kraje mediálně masírují a poplácávají po ramenou za to, jak rozšířili cyklostezky ve vojenském prostoru Brdy. Desítky "nadrbanejch" cyklistů se už nemůžou dočkat až splaší svoje duralové trubky a vyrazí do terénu. A mega a půl přívrženců této činnosti si po celé republice mne ruce. Tedy zdánlivě ideální situace. No, ti co už mě znají jistě vědí, co bude v tomto článku následovat. A neznalým situace asi brzy dojde, že jsem pravděpodobně jedním z posledních lidí v tomto státě, kteří nemají žádné pochopení a nadšení pro tento sport. Prostě cyklistika mě neuchvátila, naopak mě záplava pestrobarevných figurek sedících na těch svých hračkách a brázdících celou republikou pěkně sere. Důvod je prostý - množství. Razím heslo, že v každém kolektivu se najde přibližně tak každý dvacátý člověk, který je naprostým idiotem. Matematicky řečeno, na jeden a půl milionu cyklistů tedy vychází sedmdesát pět tisíc blbců. A to už je pořádná porce !! Sedmdesát pět tisíc lidí kteří se neumějí chovat, kteří si myslí že sežrali šalamounovo hovno.

Tolik tedy úvod a vrátím se zpátky k tématu proč píšu. Nové cyklostezky v Brdech znamenají obrovské zalidnění. To si myslím že Brdům, tudíž téměř panenské přírodě, rozhodně nepomůže. Až se to rozkřikne, začnou jich tam jezdit stovky. Sednou do aut, šlapátka namontují na zahrádku a vyrazí do okolí tohoto lesnatého pohoří. Tam někde ty svoje plechové miláčky zaparkují, sednou na trubky a hurá na výlet. A jsem zase u matematiky. Pro příklad, když jich tam tudy projede za den cca.1000, při poměru 20:1 ..... Smile Smile

Teď jsem cyklistům zvednul adrenalin, teď jim jdu trochu brát argumenty. Jistě namítnou že do kraje jezdí trampové. Ano, jezdí tam. Ale kolik ?? Rozhodně tam nejezdí v takovém množství. Samozřejmě, nepopírám, i na trampy se vztahuje ona výše zmíněná matematika. Jenže při tom množství je to podstatně zanedbatelnější číslo. Tudíž znamenají mnohem menší zátěž pro tamní krajinu.

Cyklisti jistě budou kopat do turistů, i tady jim ale budu brát vítr z plachet. Turistů je přibližně stejně jako kolařů, mají však podstatně menší akční rádius. Prostě projít do vzdálenější části tohoto lesnatého pohoří se za jeden den prostě nedá. Tudíž by delší průzkum oblasti museli spojit s noclehem v přírodě, nebo jsou odkázáni na kratší, okrajové části lesa. Turisté do těchto odlehlých krajů prostě jezdí minimálně, spíše se drží přístupnějších destinací. Cyklista má mnohem větší denní dosah a jsou pro to méně přístupné Brdy pro něj mnohem lépe dosažitelné. Pro příklad nemusíme chodit daleko, na Kokořínsku na nových cyklostezkách není pro pneumatiku horských kol ani kam šlápnout. Například na Martinské stěně je poměr cyklistů, turistů a trampů přibližně 20:2:2 . Prostě je jich tam jak much. A to čeká i Brdy.

Další na seznamu do koho budou jistě kopat jsou motorkáři. Budou argumentovat řvoucím motorem a pneumatikami ničícími cesty. Upřímně řečeno, kolik jich tam potkáte ?? Motorkáři také vjíždějí do těchto území, těch je tam ale tak málo, že máte vůbec štěstí když nějakého potkáte. Vjedou do zákazu a vědí to. Proto se také snaží v rámci možností se tam nezdržovat a hned zase mizí. Jde o body a oni to vědí. A vzhledem k tomu že jich je tam jak šafránu, tak mi prostě nevaděj. Zvěř už je stejně poplašená od záplavy lidí, tudíž mizí raději dál do lesa. Argument že hromadná cyklistika je mnohem méně škodlivější než pár motorkářů u mě prostě neobstojí.

Ve jménu "ekonomického rozvoje kraje" se dneska investují miliony do výstavby nových cyklostezek, jejich následné údržby, stavby odpočívadel, košů na odpadky, značení atd. Platí se odvozy odpadků, toleruje se bordel okolo cest, kravál a nevhodnost oblečení do přírody ... Prostě se jim všemi směry LEZE DO PRDELE !! A ještě se ukloněj než tam zalezou. Na většinu oborů se kašle, cyklisti mají všechno. I ti myslivci si na stavbu krmelců, posedů, koupi krmiv atd. musí vydělat !!

A bude hůř, cyklostezky se budou stavět dál, technologie GPS přivede další lidi dále do lesů a návrat lidí k přírodě jí ještě více zplundruje. Tak mě napadá, kdy kvůli ekonomice kraje otevřou pro veřejnost i zbytek, tedy opravdu centrální část Brd ?? Až dojdou penízky v pokladně ???
Nezařazené  |  Autor: Jan Vála   4.6.2008  |  Přečteno: 70x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 14x | Průměrná známka: 2.7

 Komentáře: 8

Lahvic   29.1.09 - 15:19:05

No před hospodou v Halounech bylo kol nepoměrně víc. A navíc jsem chvilku šel napřed a u Klondajku jsem potkal další skupinku ....

Nicméně je fakt že tihle skalní mě tolik neserou, ovšem považuju je spíše za zkušební nástřel těch davů, co přijdou po nich.

Bludi   29.1.09 - 15:12:09

Nrážíš na víkendové putování? A na ty 3 cyklisty, co jsme potkali. Ti byli určitě skalní, lamy v mrazu nejezdí, ty bych nechal žít Ba naopak, bych jim vyjádřil podporu. Já hlasuji pro cyklistiku

Lahvic   27.1.09 - 23:05:43

Tak už v Brdech nemá od cyklistů pokoj ani v zimě. Silničky tam jsou namrzlý, stejně tam proháněj svoje splašený trubky jako o život. A nejni jich tam zrovna málo. To mi připomíná že už jsem si je zase dlouho nevzal na mušku a nenapsal nějakej štvavej článek . Už se mi v hlavě rodí plán ......

Lahvic   10.6.08 - 19:35:09

Je to přesně tak, když bylo pár nadšenců pro cyklistiku, ničemu a nikomu to v podstatě nemohlo vadit. Jak se do toho oboru nasádlilo moc lidí, už to za nic nestojí. To je bohužel všude a se vším. V jednom článku taky popisuju že mi skalní cyklisti nevaděj, protože ti se svým kolem žijou. Umějí kolo ovládat, umějí jezdit, jezděj i za špatnýho počasí, umějí se chovat, člověk o nich na silnicích nebo jinde ani neví - zabzučej pneumatiky a jsou pryč. A jak píšeš, těm nevadí nevyasfaltovaná cesta, nějakej kořen přes cestu apod. Horší jsou právě ty davy víkenďáků, kteří vytáhnou trubky desetkrát do roka. Ti mě serou.

Honza   10.6.08 - 18:40:01

Ono se asi nedá hromadně nadávat na každýho, co jezdí na kole. Hele, já projel Brdy na horáči komplet celý a taky mě ta výstavba cyklostezek sere. Dokud byly Brdy protažený jen nekvalitníma polníma cestama, tak jsi potkal pár horákú za den, protože lamy si do relativně těžšího terénu netroufly, teď už je to na h..., samej asfalt, altánky ..., to už neni pro bikery ale pro cyklotúristy - grrrr.

Medelák   10.6.08 - 17:17:40

Je to svátá pravda !!!!
Já chci taky jezdit na motorce chlastat, řádit v CHKOčku, jezdit metrem bez vohledu na vostatní a nebát se pokut!

Lahvic   9.6.08 - 17:11:30

Paráda !! Tak jsem myslel že už budu v tomhle státě úplně sám, kdo má tenhle názor na cyklisty. Dík. Bohužel jich je fakt jako sraček, a bude jich čím dál tím víc.

groula   5.6.08 - 15:03:37

Gratuluji. Článek mi mluví z duše. Ačkoli sem trampem, cyklistou i motorkářem zároveň. Cyklistů je jako sraček a chovaj se jak hovada. Na Toku, kam je normálně zakázanej přistup jich je jako sraček a v lese po nich zůstává bordel, kterej si každej správnej baťůžkář odnese sebou zpátky.
Motorkáři jezděj do zákázanejch míst, ale jak řikáš, je jich málo.
Fakt s tebou musim souhlasit a pod článek se podepisuji v plném rozsahu

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1507323
Přístupů dnes : 210
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 5

Kalendář

Dnes je:

Úterý, 19.3.2024

<<03 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

dr.Gruntorád, předseda správní rady pivovaru v Nymburce je -

Normální člověkGraf 486
PodivínGraf 269
PožitkářGraf 266
ČuněGraf 274
DoktorGraf 283
SmolařGraf 241
Závidím muGraf 315
Já chci takyGraf 245
Kdo to je ? neznám.Graf 342
Vynikající herecká postavaGraf 303

Hlasů: 3025

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144