Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Jak publikovat na tomto webu

Ilustrační foto
Tento web na první pohled vypadá jako stránky zaměřené pouze na jednu osadu, opak je ale pravdou. Je sice pravda že osadní psaní tu dominuje, stránky jsou ale určeny i pro publikování ostatních uživatelů. Tato věc je poměrně málo známá, což mi bylo některými našimi lidmi vyčítáno. Musím jim dát za pravdu, osvěta v této oblasti je zcela mizivá. Pokusím se tedy sepsat nějaký návod na použití tohoto webu a polopaticky vysvětlit jak dosáhnout vlastních článků, fotografií, odkazů apod. Publikovat zde může téměř každý kdo si zde udělá vlastní uživatelský účet. Ten se nijak neplatí, osobní údaje jsou zakódovány v databázi a není s nimi nijak nakládáno. Výhodou tohoto uživatelského účtu je možnost psaní článků, vkládání fotografií, zasílání novinek a vytváření anket, jiné možnosti z účtu neplynou. Pouze pokud je majitel účtu autorem více článků a svým obsahem podstatně rozšiřuje obzory tohoto webu, můžu mu já (autor stránek) přidělit vyšší oprávnění pro databázi. Tedy pokud o to projeví zájem. Vyšší oprávnění uděluje uživateli editovat téměř vše, nemůže pouze zasahovat do uživatelských účtů jiných osob. To nakonec nemůžu ani já. Může však editovat všechny články (opravovat pravopisné chyby apod.), mazat nevhodné příspěvky v diskuzi aj. Tedy abych to shrnul, vytvořením účtu dostanete možnost pouze psát články, nechat si zasílat novinky ze stránek emailem a vytvářet ankety, jinou výhodu prozatím nezískáte.

Publikovat články lze v podstatě o všem, co trochu souvisí s trampingem, turistikou, přírodou, outdoorem, horolezectvím. Psát můžete o zajímavých místech která jste na své cestě navštívili, rádi si přečteme i články související s tématem druhé světové války. Samozřejmostí je možnost propagovat svojí osadu, psát zážitky ze svých cest. Cenzura je použita pouze v případech kdy článek bude porušovat zákony České republiky, nebo se příliš podrobně bude zabývat trampským kempem a bude tak popisovat přístup k němu. Chce to psát rozumně, články pojednávající například o prohře fotbalistů na Euro jsou pro tyto stránky nevhodné. Pokud si tedy myslíte že splňujete podmínky a máte chuť psát, jen do toho. Základem všeho je registrace.

Registrace :
Registraci provedete vyplněním webového formuláře, ke kterému se dostanete pomocí tlačítka s nápisem REGISTRACE v levém menu na hlavní straně, nebo pomocí tohoto odkazu. Je zde několik povinných údajů.

Uživatelské jméno slouží k přihlášení do systému. Dobře si jej zapamatujte. Mějte na paměti že systém rozlišuje velká a malá písmena, např. tedy slovo Minessota není to samé jako minessota. Vyvarujte se také interpunkčních znamének, ty nejsou povoleny.

Heslo také slouží k přihlášení do systému. Platí stejná pravidla jako u uživatelského jména. Doporučuji psát heslo mínuskami (malým písmem). Protože heslo je ve formuláři neviditelné, je nutnost z důvodu eliminace chyb heslo zopakovat.

Jméno a příjmení vyplňte pokud možno celé a pravdivé. Nepoužívejte prosím zkratky. Tímto jménem budete podepsáni pod každým článkem. Zkratky nebo přezdívky je sice možné použít, nedodává to ale na důvěryhodnosti.

Elektronickou adresu vyplňte pravdivě. Bude sloužit k aktivaci účtu. Uživatelský účet s neplatným emailem bude smazán.

Antispamová ochrana je nutností. Je to z důvodu ochrany před nežádoucím automatickým vkládáním údajů roboty. Nebýt jí, brzy by se databáze zaplnila nevyžádanými údaji a reklamou.

Máme tedy za sebou vyplnění povinných údajů, teď se budeme zabývat těmi nepovinnými. Formulář jde odeslat i bez nich, pro doplnění údajů o sobě je možné nepovinné údaje vyplnit.

Hned zkraje lze zaškrtnout volbu odesílání emailu. Pokud políčko označíte, v závěru registrace vám bude na zadanou elektronickou adresu odeslán email s vámi zadanými údaji. Standardně je volba nevyplněna, v takovém případě žádná zpráva odeslána nebude.

Komunikační program Pokud takový program používáte, vyberte jej ze seznamu a vyplňte číslo nebo adresu.

Moje WWW Pokud jste vlastníky webových stránek, neváhejte vyplnit tuto kolonku. Zvýšíte si tak svůj PageRank a možná i návštěvnost. Adresa se vyplňuje celá, včetně počátečního http:// . Jinak se odkaz nezobrazí korektně. Pokud jste vlastníky několika webových adres, uveďte tu nejdůležitější, systém neumožňuje vkládání více záznamů.

Moje foto Pokud chcete, můžete doplnit do profilu svojí fotografii, nebo obrázek. Mějte na paměti použití raději menší velikosti obrázku. Podporován je formát JPEG.

Formulář je vyplněn, nyní zbývá provést registraci. Ta by měla proběhnout po kliknutí na tlačítko Uložit registrační údaje . Pokud vše proběhlo v pořádku, bude vám vzápětí nabídnuta možnost přihlášení do systému.

Přihlášení:
Ke svému uživatelskému účtu se můžete přihlásit několika způsoby. Tím zcela prvním bude vyplnění políček hned po registraci. Nejčastěji se však budete přihlašovat pomocí okének v levém menu hlavní strany. Vyplníte uživatelské jméno a heslo a kliknete na tlačítko Přihlásit. Pokud jste vše zadali správně, budete připojeni do systému. Třetí možností přihlášení je kliknutí na příslušný odkaz ve spodní liště jakékoliv stránky. Pod hlavičkou stránek se vám následně zobrazí lišta se stejnými okénky jako jsou v levém menu hlavní strany. Funkce přihlášení je v obou případech stejná.

Vše je v pořádku, byli jste přihlášeni. Pod hlavičkou stránky se vám zobrazí malá lišta s vypsaným vaším jménem, v pravém rohu lišty jsou pak tlačítka pro odhlášení a ovládání vašeho uživatelského účtu. Odhlásit se můžete příslušným tlačítkem, nebo zavřením webového prohlížeče. Z bezpečnostních důvodů je po více jak hodinové nečinnosti uživatel odhlášen automaticky serverem.

Můj účet vám otvírá možnosti editací. Na následující straně tak získáte možnost založit článek, zvolit zasílání novinek z webu, nebo editovat svoje registrační údaje. Registrační údaje můžete libovolně nadále editovat, vždy po jejich změně je lepší se od účtu odhlásit a znovu připojit. Pokud neměníte heslo, nevyplňujte jej. V tomto případě není možnost zaslání aktualizovaných registračních údajů na elektronickou adresu.

Odběr novinek emailem V této sekci můžete se libovolně přihlásit odběru novinek podle jednotlivých kritérií. Na uvedený email vám budou chodit oznámení o změnách na našem serveru. Editovat nebo odhlásit odběr můžete také kdykoliv. Zaškrtnuté znamená souhlas se zasíláním.

Založit anketu můžete prostřednictvím druhého tlačítka ve svém uživatelském účtu. Nabídne se vám formulář k její editaci. Napište otázku a následně libovolné odpovědi. Počet odpovědí je na vás, maximální počet na jednu anketu je 7. Snažte se být pokud možno struční a výstižní. Povinný údaj je tak volba hlasu k jedné z odpovědí, jinak anketa nebude přijata. Odešlete zadání a anketa je na světě.

Může se vám stát že zapomenete heslo ke svému uživatelskému účtu. Pokud si pamatujete uživatelské jméno (nick), máte vyhráno. Volbou tlačítka Zapomenuté heslo v levém menu otevřete formulář. Vyplňte uživatelské jméno a email uvedený při registraci. Po ověření antispamové ochrany a správnosti uvedených údajů bude odeslán email na vaši adresu se všemi potřebnými náležitostmi. Pokud si nevzpomenete ani na uživatelské jméno, kontaktujte webmastera, tedy mě. Zároveň si vytvořte účet nový. Já vám původní jméno nemohu sdělit, sám jej díky zakódování v databázi neznám. Mohu ale přepsat identifikátory nového účtu a převedu tak statistiky sem. Starý účet pak vymažu. Veškeré statistiky vám tak zůstanou zachovány.

Nyní se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu.

Založení článku:
Formulář pro vyplnění a odeslání znění článku najdete ve svém uživatelském účtu, konkrétně pod prvním možným tlačítkem. Opět je tu volba povinných a nepovinných údajů.

Kategorie Zvolte si v seznamu kategorii která vám bude nejvíce vyhovovat a která bude nejlépe vystihovat charakter článku.

Název článku Možná to tak z prvního pohledu nevypadá, ale toto je jedna z nejdůležitějších oblastí článku. Název by měl být zcela výstižný. Pamatujte na to, že první co uvidí internetové vyhledávače (Seznam, Google, Centrum, Jyxo aj.) je právě ten název. Uvedu modelovou situaci. Chcete popsat průběh svého vandru o uplynulém víkendu. Nazvat článek např. "Byli jsme s osadou na vandru" rozhodně není to pravé. Ne že by to tak nešlo napsat, ale máte téměř jistotu, že váš článek vyhledávače zaindexují v tomto znění a zařadí jej až na konec své databáze. Navíc takové výrazy nikdo nehledá. Tudíž správný název článku by byl např. "Osadní vandr přes Halouny a Kytín". Tyto názvy vesnic bude jistě někdo brzy vyhledávat a váš článek tak padne na úrodnou půdu. Takže ve vašem zájmu pište výstižný název článku.

Text článku Poslední z velmi důležitých povinných údajů. Nebudu vám diktovat kdo jak má psát, mám pro vás jen pár obecných rad k formátování textu. Máte k dispozici malou sérii smajlíků, jednotlivé obrázky vložíte do textu pouhým kliknutím. V okénku se smajlík objeví v textové podobě, ve výsledném článku bude opět animovaný.

Formátování textu se provádí pomocí příkazů v hranatých závorkách. Příkazy se v této podobě ve výsledném článku neobjeví, ovlivní ale podobu textu. Vše co je umístěno mezi [] a [/] bude ovlivněno příkazem vloženým uvnitř závorek. Tudíž třeba příkaz red změní text na červený.

Pozornost věnujte tučnému textu a kurzívám. Tučný text používejte v rozumné míře, nejlépe na místopisné názvy, nebo zdůrazněné fráze. Internetové vyhledávače (Seznam, Google aj.) totiž takto zvýrazněný text upřednostňují před ostatním textem, a to v prioritě dvě. Tučný text tedy bude v katalogu některého z vyhledávačů umístěn na předních místech, je proto dobré psát tučně významná slova, která budou lidmi na internetu pravděpodobně vyhledávána. V podstatě platí pravidlo stejné jako u názvu článku.

U kurzívy je to podobné, pouze s tím rozdílem že tento text je indexován v prioritě č.3 oproti tučnému textu a nadpisu článku. Kurzíva lze použít například k citátům, nebo méně důležitým slovním frázím.

Odkaz na web vkládejte v úplném znění, tedy kompletní adresu vč.http:// . Jinak nebude zobrazen korektně. Adresa bude přeformátována na odkaz typu LINK a odkaz bude nasměrován požadovaným směrem. To samé platí u odkazu na email.

Asi si říkáte proč se věnuji tolik formátování textu, vypadá to celkem zbytečně. Opak je pravdou. Svůj článek zajisté chcete publikovat pro širokou veřejnost, nejen pro čtenáře tohoto webu. Vhodným upřednostňováním vybraných slov docílíte lepšího zobrazení v katalogu vyhledávačů a získáte tím tak mnohem vyšší návštěvnost. A o to přece jde.

Políčko Rok akce ignorujte, pokud nejste z naší osady. Tato kolonka formátuje náš osadní cancák. Proto políčko nevyplňujte.

Platnost článku je velmi důležitá v případě, že se jedná o časově omezenou pozvánku na nějakou akci. V takovém případě vyplňte přesné datum uskutečnění akce, ve formátu dd.mm.rr . Políčko vyplňte pouze v součinnosti s kategorií článku Pozvánka na akci, čundr ... Pozvánka je upřednostňována před ostatními články a je zobrazována po dobu její platnosti na prvním místě hlavní strany našeho webu. Po uplynutí platnosti bude zvadlo zařazeno automaticky mezi ostatní články.

Fotografie můžete jednorázově k článku přiložit 4. V budoucích editacích pak budete moci jejich počet zvýšit až na 50 k jednomu článku. Přijatelný je formát JPEG a BMP. Pokud možno se snažte velikost fotografie před uložením zmenšit, zrychlíte tak jejich načítání ostatním uživatelům. Ke každé fotografii se snažte napsat její popis, bude sice přijata i bez něj, zlepší se ale její pozice na image-serverech.

A jsme ve finále, nyní už můžeme článek uložit do databáze. A zde dochází k největším chybám, kterých se uživatelé dopouštějí. S počtem a velikostí přiložených fotografií se prodlužuje doba nahrávání článku na server. Výsledná doba nahrávání je také ovlivněna rychlostí internetového připojení uživatele, popřípadě uplatněním FUP (Fair user policy) na rychlost jeho uploadu. Tuto skutečnost neovlivníme, ta je závislá na poskytovateli připojení uživatele. Nahrávání článku na server tak může trvat až několik minut, ozbrojte se proto trpělivostí a nezasahujte do probíhajícího procesu. U webového prohlížeče totiž nastává při uploadu fotografií k jevu podobnému zamrznutí a nicnedělání. Někteří netrpěliví uživatelé pak použijí tlačítko Zpět ve svém webovém prohlížeči a akci se snaží zopakovat. Tak ale nastane dvojí nahrání článku na server. Pamatujte si tedy že všechny chyby při ukládání článku které mohou nastat, jsou ošetřeny chybovým oznámením v textové podobě, tudíž pokud takovou informaci nevidíte, nechte prohlížeč pracovat bez zásahu do jeho funkce. Pokud se článek bez chyb uloží, budete o tom informováni a bude vám nabídnuta možnost prohlédnout si jej ve výsledné podobě. Pokračujte tedy pomocí tohoto odkazu.

Pokud jste s článkem spokojeni, pod hlavičkou stránky máte navigaci, pomocí které můžete odejít do jednotlivých sekcí. Pokud chcete článek editovat, v pravém horním rohu máte tlačítko Editovat článek, s jehož pomocí se spustí průvodce jednotlivými možnostmi úprav.

U jakéhokoliv vašeho článku se po přihlášení do systému objeví v pravém horním rohu pod hlavičkou stránky výše zmíněné tlačítko. To vás odkáže na editaci daného článku. Volbou Editovat stávající se vám otevře formulář se zněním článku. Najděte text který chcete změnit, přepište jej a odešlete zadání. Text bude ihned přepsán.

Pomocí tlačítka Přiložit nové fotografie spustíte možnost nahrát další čtyři fotografie k příslušnému článku.

Editovat nebo smazat fotografie můžete pomocí jednoduchého průvodce, tuto činnost není třeba více popisovat. To zvládne opravdu každý, navíc je při následných krocích pro vás připravena nápověda.

Smazat celý článek Na tuto volbu pozor. Je to zcela nevratný proces, dobře tedy zvažte zda-li tak chcete opravdu učinit. Budete ještě vyzváni k potvrzení akce (to pro případ že by jste se spletli a zmáčkli jiné tlačítko) a potvrzením bude článek vymazán.

Tak a to by pro tenhle článek stačilo. Návod není ještě u konce, pokračovat budeme v následujícím vydání. Tématem bude popis možných chyb, vkládání odkazů, několik rad a doporučení a na závěr FAQ (zodpovězení nejčastějších otázek).

Autor stránek
Nezařazené  |  Autor: Jan Vála   17.6.2008  |  Přečteno: 85x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 4x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 0

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1524742
Přístupů dnes : 780
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 4

Kalendář

Dnes je:

Čtvrtek, 18.4.2024

<<04 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Kde nejraději nocujete?

širákGraf 709
srubGraf 321
převisGraf 345
stanGraf 360
škarpaGraf 295
domaGraf 320
jindeGraf 353

Hlasů: 2711

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144