Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

POI, body zájmu

Ilustrační foto
Mnozí z návštěvníků těchto stránek jistě koukají jak zjara, co se vlastně pod tímto zvláštním názvem skrývá. Žádný převratný objev to není, jedná se o databázi turisticky zajímavých bodů, založenou na technologii GPS. Kdokoliv z návštěvníků se může podělit s ostatními o zajímavá místa v krajině, stojící za shlédnutí. Stejně tak při cestách za těmito zajímavostmi leckdo uvítá možnost nahrát si do svojí navigace hospůdky nebo občerstvení ležící při trase. Můžete tak několika kliknutími získat dobrý trasový itinerář. GPSku vlastní čím dál tím více lidí, stává se běžnou součástí života většiny turistů, trampů, tuláků, cyklistů, horolezců a jiných ...

Global Position System není zrovna tím pravým pro ty, jenž rádi hledají. Kazí radost z nálezu. Pro ty, jenž neradi hledají a vsázejí na jistotu je určena tato stránka.

Chcete vyrazit například na Kokořínsko ?? Chcete poznat tamní zajímavosti, stavit se po cestě na dobré jídlo nebo pití ?? Pomocí jednoduchého třídění výsledků si zvolíte požadované informace, necháte si vygenerovat soubor se souřadnicemi, který posléze nahrajete do svého přístroje a můžete vyrazit. Podporován je formát GPX, který přijme většina navigací Garmin. Formát LOC by měl fungovat ve všech přístrojích.

Úkolem tohoto článku je formou nápovědy vás seznámit se základními funkcemi databáze POI.

Jak jste možná již zjistili, do databáze bodů zájmu vstoupíte pomocí odkazu v hlavičce stránky. Zde se zobrazuje posledních 100 vložených záznamů. Jednotlivé kategorie si lze odfiltrovat pomocí formuláře v hlavičce strany. Je zde možnost volby typu záznamu (turisticky zajímavé místo, restaurace, prameny … ) a oblasti. V případě použití filtru se vám nebudou ostatní záznamy do zobrazení plést. Tuto volbu máte možnost si uložit, to v případě že se záznamy budete chtít nadále pracovat a nechcete filtr po každé návštěvě hlavní strany nastavovat.

Zobrazené záznamy lze pomocí tlačítek dole exportovat do jednotlivých souborů. Filtr hraje roli.

Podrobnosti každého záznamu lze zobrazit kliknutím na název. Otevře se nová stránka s detaily. Pomocí tlačítek pod záznamem jej lze taktéž exportovat do souboru, tisknout jej nebo zaslat informační email kamarádovi. V záhlaví se zobrazí navigace příbuzných záznamů.

Tolik asi k zobrazení záznamů. Rozšířené vyhledávání nebo třídění si probereme v některém z pokračování článku ...

Nyní k editaci ...

Každý návštěvník má právo vkládat do databáze záznamy. Jedinou výjimkou je opakované porušení pravidel stránek, v takovém případě administrátor dotyčnému přístup zakáže. Máte tip na nějaké zajímavé místo ?? Víte o dobré restauraci, nebo jste jejím majitelem a chcete si udělat reklamu ?? Našli jste studánku která se v naší databázi dosud nenachází ?? Máte právo vkládat nekomerční i komerční záznamy. Vše je zcela zdarma, webmaster dává záruku že to tak vždy zůstane.

Záznam můžete vložit jako registrovaný nebo neregistrovaný uživatel.

Registrovaný uživatel může vkládat libovolný počet záznamů, po uložení je kdykoliv editovat. Celý proces ukládání je výrazně jednodušší. Registrace je opět zdarma. Vytvořit si jí lze zde. Podmínkou pro ukládání záznamů je přihlášení do systému.

Jednoduchý formulář vás provede celým procesem ukládání. Je třeba vyplnit kategorii, poté název a souřadnice GPS. Bez těchto náležitostí nebude záznam přijat. Nemáte-li správný formát souřadnic, v záhlaví formuláře máte možnost využít Převodník souřadnic. Vyplňujte prosím pokud možno co nejvíce kolonek, zvolte kraj a typ bodu. Pomocí dolního okénka máte možnost odeslat administrátorovi vzkaz. Ten nebude nikde zobrazen a při publikaci záznamu jej administrátor smaže. Slouží k upřesnění informací o bodu.

Neregistrovaný uživatel může vložit pouze tři záznamy. Na zadanou elektronickou adresu mu bude zaslán kód, jenž otevře možnost tvorby záznamu a jeho budoucí editace. Vložte jej do okénka a po jeho ověření již je způsob tvorby záznamu stejný jako v případě registrovaného uživatele. Povinným prvkem je uvedení jména, emailu, souřadnic a názvu objektu.

Záznam je hotov, můžete jej odeslat.

Nyní však nový záznam ještě není publikován, čeká na schválení administrátorem. Ten jej v nejbližší možné době prověří a pokud neshledá závad, tak jej publikuje. Tím se stane viditelným pro všechny. V případě nejasností vás může administrátor kontaktovat.

Tento schvalovací krok je nezbytností. Chceme udržovat určitou úroveň databáze, nezaplňovat jí nepřesnými souřadnicemi či jinými nesrovnalostmi. Zároveň chceme zachovat trochu turistický charakter. Například, masážní salón v centru Prahy opravdu nebude tím pravým pro naší databázi Smile

V případě neschválení záznamu budete informováni.

Jako autor záznamu máte právo jej kdykoliv editovat. Registrovaný uživatel to má opět lehčí, neb stačí být přihlášen a je mu nabídnuta volba přímé editace v hlavičce záznamu. Neregistrovaný musí vložit do příslušného okénka svůj přidělený kód, po jeho ověření může pokračovat v editaci záznamu. Smazat jej nelze, to může provést pouze administrátor.

Nejste-li autorem příslušného záznamu a myslíte si že máte jeho lepší popis, nebo hodnotné doplnění ?? Poté máte možnost navrhnout opravu. Vyplňte formulář, můžete připojit vzkaz pro administrátora, poté jej odešlete. Záleží na administrátorovi jakým způsobem s návrhem naloží, jak jej zakomponuje do stávajícího. V žádném případě neznamená že jej v každém případě přepíše nebo nahradí. Mějte na paměti že jde o záznam cizího autora a v jeho editaci tak bude administrátor postupovat maximálně citlivě.

Ke každému záznamu máte možnost přiložit fotografie. Počet fotografií je omezen na 20 s tím, že se dají nahrávat maximálně po dvou. Opět nebudou zobrazeny okamžitě, musejí být schváleny. V tomto případě je publikační proces ale rychlejší.

Důležité upozornění
Při nahrávání fotografií na server se spouští proces, který trvá delší dobu. Záleží na typu připojení a velikosti fotografií. Při pomalém připojení a velkém obsahu fotek může proces kopírování na server trvat i několik minut (obvykle to bývá tak do 30-ti sekund). Po tuto dobu webový prohlížeč ponechte tak jak je, nepřerušujte proces kopírování. Při zběžném pohledu to vypadá že se nic neděje, ovšem proces kopírování je aktivní. V případě přerušení se fotografie na server nenahraje.

Ke každému záznamu máte možnost vložit komentář, který bude zobrazen ihned po uložení. Je to taková forma diskuze k tématu.

U jednotlivých záznamů máte možnost exportovat jejich obsah do příslušných souborů a nahrát tak jejich souřadnice přímo do GPS. K dispozici je i tisková verze.

Tolik asi základní nápověda k použití databáze POI. Tato bude v budoucnosti editována dle toho, jak budou přibývat nové funkce a měnit se nastavení ...

Autor stránek – Jan Vála
Nezařazené  |  Autor: Jan Vála   16.4.2009  |  Přečteno: 96x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 3x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 0

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1537537
Přístupů dnes : 474
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 4

Kalendář

Dnes je:

Středa, 8.5.2024

<<05 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Kam jezdíte nejraději ?

KokořínskoGraf 560
BrdyGraf 309
ŠumavaGraf 292
PosázavíGraf 335
Jizerské horyGraf 270
Český rájGraf 248
JinamGraf 305
Česká KanadaGraf 296
Lužické horyGraf 277
České ŠvýcarskoGraf 393

Hlasů: 3288

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144