Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Kterak jsme kešky zakládali ...

Místo u Silveru B
Na poli geocachingu se už nějakou dobu pohybuju. Konkrétněji řečeno, od počátku června šestého roku po druhém tisíciletí. Nejsem žádnej matador v této oblasti, tento druh zábavy tu byl daleko před tím, než jsem kdy držel GPSku v ruce. Zpočátku jsme vyhledávání pokladů rozjeli jako team, pak následovalo štěpení a pak jsme zůstali s Džardou sami. Tak jsme dorazili k první třístovce nálezů. Tenkrát platilo nepsané pravidlo "nejdřív stovka nálezů, pak zakládání vlastních keší". Psát o naší první kešce u Nehvizd by bylo nošení dříví do lesa, o tom už bylo ledacos řečeno. V rychlém sledu pak následovalo dalších 300 nálezů. A přišla druhá založená keška, tentokrát na místě, kde zahraniční vojáci provedli atentát na Heydricha. Dlouho připravovaná cache nakonec dostala konkrétní podobu, Džarda vyrobil krabičku za kterou jsme opět sklízeli pochvaly kudy jsme chodili. Vypadalo to že téma Anthropoidu nám přinese další témata na zakládání vlastních schránek. Pak přišel duben roku 2008 a plány se trošku pozměnily.

Že na Křivoklátsku ve dvaačtyřicátém seskočili parašutisté jsme věděli. Měli jsme trochu nastudováno, pár informací jsme sehnali po knížkách, pár z časopisu. Vydali jsme se k Pořárům, do míst, kde sedm lidí tenkrát přistálo do pole. V úmyslu jsme měli založit v těchto místech krabičku, někde u silnice, odlovitelnou drive-in. Už jsme měli tip na uložení schránky, když Džardovi padla do oka nedaleká cedule. Památník Arnošta Mikše, 1,5km. Jeden z výsadkářů !! Vyrazili jsme po značce, cestou narazili na tábor rádio-nadšenců, kteří každoročně k uctění památky padlého parašutisty vysílají odtud do Londýna. Navíc se odtud na jeho počest jede cyklo-memoriál. Pomník na místě tragické události je pěkně udržovaný. Padla volba na umístění schránky někam poblíž.

Sehnali jsme o celé události co se dalo. Připravil jsem listing a zbývalo uložit poklad.

Přišel 14.červen. LINK

A tak jsem v geocachingu osiřel. Na delší dobu jsem si se zakládáním kešek dal pokoj, nick naší osady držím sám. Rozjíždíme geo-výpravy s Bluďákem a během krátké doby mi přibyla na konto další třístovka nálezů a blížila se hranice litru.

V listopadu toho roku jsem kešku na Požárech dokončil. Nemaje Džardových speciálních schránek jsem krabičku umístil na klasický způsob. Stala se docela populární, během chvilky se o ní dozvěděl místní hajný a střeží jí jak oko v hlavě. Ono místečko na okraji lesa má totiž už od útlého mládí rád a s potěšením tu přijal zvýšenou návštěvnost. O kešku se mi stará. A někteří kačeři se zase starají o pomníček, takže keška docela padla ku prospěchu všech zúčastněných stran.

Ještě "za Džardy" mi uzrála v hlavě myšlenka na průzkum oblasti Padrťských rybníků. Také tam dopadlo několik výsadkářů poslaných za 2.světové války z Británie. V roce 2008 na ní nedošlo.

Zato však v letošním roce. V červenci. Kešce předcházel průzkum, studium materiálů, tvorba listingu, výroba schránky. Krabička aktivována, uložení trochu méně standardní, nicméně k dané oblasti docela přívětivé. Pár nálezů už zaznamenala ...

Největší boom však přišel teď v září. Čtyři najednou. Mělo jich být ale pět ...

Trend parašutistických keší pokračoval. Někdy z jara jsem s Medelákem poprvé zajel do Senic, do míst, kde v prosinci 1942 seskočila skupina SILVER A. Na náměstí jsme nalezli pamětní desku věnovanou právě jim. Předběžně jsme okoukli místo plánované skrýše a tím celá akce prozatím skončila u ledu.

Napadla mě totiž lepší varianta.

Kousek od Náchoda, v Jestřebích horách, jeden ze Silveru, Jirka Potůček, odvysílal ze školy v Bohdašíně naposledy do Londýna přes vysílačku Libuši zprávu. Informoval v ní o vypálení Ležáků a rozsáhlém zatýkání kolem něho. Vysílačka však byla rádiovou odposlechovou službou zaměřena a v obci proběhlo rozsáhlé pátrání. Potůčkovi se spolu s jeho pomocníky povedlo včas zmizet a vysílačku ukrýt do relativního bezpečí na nedaleké Končiny. Pátrací akce gestapa však na tuto stopu zanedlouho přišla a Potůčka šla do stavení rodiny Burdychových "vybrat". Radiotelegrafistovi Potůčkovi se však povedlo skrze obklíčení prostřílet a dočasně si tak zachránil život. Vysílačka padla do rukou nacistům. Z obklíčení se neprobil mladší syn Burdychových a na následky četných střelných zranění brzy zemřel.

Krásný námět na multi-kešku. Oblast čistá od geo-zábavy, začal jsem tedy připravovat listing. Bylo o čem psát a tak listing byl brzy rozsahem největší z mých dosud publikovaných. Když bylo téměř hotovo, vyrazil jsem na místo. Celkem snadno jsem všechna místa našel. U školy na Bohdašíně pěkný pomník, na škole pamětní tabulka, na Končinách pamětní deska a v nedalekém lese pomníky padlým a Potůčkovi. Parádní, krásné a jasné stáže multikešky. Vše jsem si nafotil, našel jsem i místo budoucího uložení schránky. Při zpáteční cestě jsem se pozdravil s cyklisty, právě vysedávající u pomníků na Končinách. Vyrazil jsem domů a jal se dokončit kešku ...

Ti cyklisté byli kačeři. Právě logovali novou cache. Přímo na místě mojí plánované stáže. A na Bohdašíně keška druhá. Obě byly právě publikovány, cyklisté zapisovali jedny z prvních nálezů.

A bylo po starostech. Místečka vyzobaný.

Vrhnul jsem se tedy opět do příprav kešky na místě výsadku Silveru A. Zrychleným tempem, neb jsem předpokládal, že pomník a pamětní deska v obci Senice opět někomu z kačerů neunikne a v budoucnu by se tu krabička objevila. Na pomoc s výběrem místa jsem si k Senicům vzal Bluďáka a vytipovali případné umístění finální schránky.

Do příprav k áčku jsem zařadil i výsadek Béčka a jednočlenného Percentage. Všichni skočili v polích, v místech pro mě celkem dosažitelných. O výsadkářích se můžu rozepisovat jak se mi zachce, je to pole neorané a listingy tak mohou za něco stát.

V půlce srpna jsem vyrazil na průzkum zbývajících dvou cachí. K Silveru B jsem vymyslel trochu těžší, zato však stylové umístění. Percentage u Koudelova nedaleko Čáslavi měla být lehčí.

Začal jsem vyrábět schránky ...

Tou dobou mě napadlo ještě jedno řešení. V Praze v Resslově ulici, u kostela kde se v boji s gestapem zastřelilo sedm parašutistů nebyla keška. Docela s podivem. Jsem autorem několika podobných krabiček, proč tedy neplácnout skrýš sem, ne ?

Rychlý průzkum místa a rychlá tvorba listingu. Krabička byla jednoduchá.

Vše připraveno, mohlo se vyrazit položit schránky.

Na pomoc jsem si opět vzal Bluďáka. Přeci jen má na svém kontě víc jak tisícovku nálezů, o geocachingu už něco ví, pomoc při doladění keší byla víc jak vítaná. Sobota, 13.září byla dnem ukládání ...

První na řadě byla keška u Senic. Místěčko už bylo předem vytipováno, uložení krabice netrvalo nijak dlouho. Vyrazili jsme ke Kasaličkám u Přelouče. Tady skočilo Béčko. Pole zorané, přístup k místu, kde zůstal jeden z parašutistů viset na stromě, tak znamená více jak kilometrovou procházku. Na místě jsme celkem snadno lokalizovali vhodný objekt k umístění schránky. Trocha příprav a brzy byla krabice na místě. Poté jsme se přesunuli k Čáslavi, kde jsme zanechali další krabici a tři další odlovili. Bluďák musel vyrazit na přesun k domovu a já se vydal na obnovu naší první krabičky k Nehvizdům. Oprava proběhla, stavil jsem se doma a následně opět pro Bludiho. Cíl cesty, Resslova ulice. Prošli jsme si muzeum v kryptě kostela, schránku uložili na předem vytipované místo a vyrazili k domovu.

Chystal jsem se publikovat všechny čtyři kešky najednou. V záložkách Opery jsem je všechny pootvírat, vyplnil potřebné údaje a zmáčknul Send.

A nic. Dosud naprosto spolehlivý internet od UPC padnul. Dal mi na jeden den sbohem. Porucha na síti mě další den vyřadila z provozu.

V pondělí už to naštěstí makalo a já kliknul čtyřikrát na Send.

Večer bylo dokonáno. Všechny čtyři nové kešky jsou na světě.

No a já můžu pokračovat, ještě mám tip zhruba na tři nebo čtyři další. Kde to bude, se nechte překvapit ....

Moje stávající ...

Traditional CacheANTHROPOID / VysadekMisto vysadku skupiny ANTHROPOID
Stredocesky kraj
Mystery CacheANTHROPOID / Atentat na HeydrichaMisto uskutecneni atentatu na Reinharda Heydricha
Praha
Traditional CacheVysadek Paraskupin / Pamatnik Arnosta MikseMisto vysadku skupin BIOSCOP, BIVOUAC a STEEL a misto umrti jednoho z parasutistu
Stredocesky kraj
Traditional CacheINTRASITIVE a TIN / VysadekMisto vysadku skupin INTRANSITIVE a TIN
Plzensky kraj
Traditional CacheSILVER B / VysadekMisto vysadku skupiny SILVER B
Pardubicky kraj
Multi CacheSILVER A / VysadekMisto vysadku skupiny SILVER A
Stredocesky kraj
Traditional CachePERCENTAGE / VysadekMisto vysadku skupiny PERCENTAGE
Stredocesky kraj
Mystery CacheANTHROPOID / Smrt v kosteleMisto posledniho boje skupiny ANTHROPOID
Praha
Nezařazené  |  Autor: Jan Vála   18.9.2009  |  Přečteno: 70x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 3x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 0

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1507396
Přístupů dnes : 283
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 7

Kalendář

Dnes je:

Úterý, 19.3.2024

<<03 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Kdy jezdíte do přírody ?

JaroGraf 584
LétoGraf 354
PodzimGraf 343
ZimaGraf 307
CeloročněGraf 447
Když se mi zachceGraf 385
MálokdyGraf 343

Hlasů: 2767

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144