10.11.2018 - 06

Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Germany France United Kingdom

Flambované maso na rumu

Flambování masa
Není od věci, si na vandru občas vylepšit jídelníček nějakou menší specialitkou a obligátní fazole nebo konzervy nahradit pečeným masíčkem. Krom masa vycházím z ingrediencí, které snad každý čundrák většinou u sebe v přírodě mívá. Vzít sebou na výpravu maso celkem nebývá problém, zvlášť v zimním období, kdy příroda zastane funkci ledničky. V letním horku bych se syrovým kusem prasátka daleko neputoval. Receptík jsem vyzkoušel na uplynulém vandru a notně dlouhou dobu po konzumaci jsem si pomlaskával. Říká se, že na vandru chutná všechno, že i chleba je třikrát chutnější jak doma, kde je dostatek jiných potravin. Nicméně, hned po příjezdu domů, jsem si vše zopakoval, se stejným výsledkem. Takže tolik asi omáčka na úvod, nyní se přesunu k tomu, na co asi všichni čekáte.

Základem je kousek prasátka. Je jedno, jestli vezmete krkovičku, plecko, kýtu, nebo jinou část mého oblíbeného zvířátka. Hlavně ať je to z větší části libové maso. Maso nakrájíme na plátky, nudličky nebo kousky, opět fantazii ponechám na vás. Já jednou zkusil nudličky, podruhé jsem naklepal malé plátky. Maso osolíme a opepříme. Mně nejvíce vyhovuje směs několika druhů pepřů, jenž se v jednom pytlíku prodává v každém obchodě. Milovníkům pálivých jídel doporučím ještě posypat maso směsí chilli. Na pánvi, na vandru jí může nahradit ešus, rozehřejeme drobný kousek tuku. Opravdu ho nemusí být moc, jde nám spíše o to, aby se maso v počátečním stádiu nechytalo na dno. Maso vložíme do rozpálené pánve, zprudka pečeme, mícháme nebo obracíme. Celý proces trvá pouze několik minut. Maso pustí šťávu a zbělá. Na závěr ho podlijeme rumem. Ke třem plátkům masa jsem použil půl deci rumu. Ten zapálíme a důkladně necháme vyhořet alkohol. Nechceme se po jídle motat jak nudle v bandě, potřebujeme jen tu rumovou vůni.

Podáváme s chlebem.

Ptáte se, jestli je bezpečné po tom řídit auto?? Nevím, sice by měl alkohol zcela vyhořet, nicméně bych to raději nezkoušel. Spíše bych si dal klasickou hodinovou pauzu.

Edit : Vyzkoušeno i s kuřecím masem, se stejným výsledkem !
Druhé flambování
Recepty  |  Autor: Jan Vála   27.10.2009  |  Přečteno: 2282x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 2x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 0

Diskuzní forum

17.1.2019 | Martin

Super. Tomu se v GDPR říká "anonymizace osobních údajů" ... [více]

16.1.2019 | Lahvic

Ahoj, vlastně jsem nikdy ani nepočítal s tím, že bude c ... [více]

16.1.2019 | Will

Trochu jsem překvapen tím tajnůstkařením, které v tomto ... [více]

Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 545438
Přístupů dnes : 164
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 3

Kalendář

Dnes je:

Pátek, 18.1.2019

<<01 / 2019>>
PoÚtStČtSoNe
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Co na žízeň ?

BudvarGraf 354
GambrinusGraf 274
KozelGraf 198
StaropramenGraf 204
BráníkGraf 191
JinéGraf 269
Radši voduGraf 213

Hlasů: 1707

Více anket

POI, body zájmu

Poslední vložené :
Restaurace u Bóny
Čertovy hlavy
Hotel Voznice
Společenský dům
Odpočivadlo u jezírka

Zpěvník

Odběr novinek


Email:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ : 198552144

Copyright © 2001–2019 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ : 198-552-144