29.10.2019 - 11

Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Germany France United Kingdom

Flambované maso na rumu

Flambování masa
Není od věci, si na vandru občas vylepšit jídelníček nějakou menší specialitkou a obligátní fazole nebo konzervy nahradit pečeným masíčkem. Krom masa vycházím z ingrediencí, které snad každý čundrák většinou u sebe v přírodě mívá. Vzít sebou na výpravu maso celkem nebývá problém, zvlášť v zimním období, kdy příroda zastane funkci ledničky. V letním horku bych se syrovým kusem prasátka daleko neputoval. Receptík jsem vyzkoušel na uplynulém vandru a notně dlouhou dobu po konzumaci jsem si pomlaskával. Říká se, že na vandru chutná všechno, že i chleba je třikrát chutnější jak doma, kde je dostatek jiných potravin. Nicméně, hned po příjezdu domů, jsem si vše zopakoval, se stejným výsledkem. Takže tolik asi omáčka na úvod, nyní se přesunu k tomu, na co asi všichni čekáte.

Základem je kousek prasátka. Je jedno, jestli vezmete krkovičku, plecko, kýtu, nebo jinou část mého oblíbeného zvířátka. Hlavně ať je to z větší části libové maso. Maso nakrájíme na plátky, nudličky nebo kousky, opět fantazii ponechám na vás. Já jednou zkusil nudličky, podruhé jsem naklepal malé plátky. Maso osolíme a opepříme. Mně nejvíce vyhovuje směs několika druhů pepřů, jenž se v jednom pytlíku prodává v každém obchodě. Milovníkům pálivých jídel doporučím ještě posypat maso směsí chilli. Na pánvi, na vandru jí může nahradit ešus, rozehřejeme drobný kousek tuku. Opravdu ho nemusí být moc, jde nám spíše o to, aby se maso v počátečním stádiu nechytalo na dno. Maso vložíme do rozpálené pánve, zprudka pečeme, mícháme nebo obracíme. Celý proces trvá pouze několik minut. Maso pustí šťávu a zbělá. Na závěr ho podlijeme rumem. Ke třem plátkům masa jsem použil půl deci rumu. Ten zapálíme a důkladně necháme vyhořet alkohol. Nechceme se po jídle motat jak nudle v bandě, potřebujeme jen tu rumovou vůni.

Podáváme s chlebem.

Ptáte se, jestli je bezpečné po tom řídit auto?? Nevím, sice by měl alkohol zcela vyhořet, nicméně bych to raději nezkoušel. Spíše bych si dal klasickou hodinovou pauzu.

Edit : Vyzkoušeno i s kuřecím masem, se stejným výsledkem !
Druhé flambování
Recepty  |  Autor: Jan Vála   27.10.2009  |  Přečteno: 2688x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 2x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 0

Diskuzní forum

18.11.2019 | Tony

Jj, s těma Roverkama souhlas, taky mi přijde, že se tam ... [více]

16.11.2019 | Pegos

Tak jsem se tam byl dnes podívat. Navštívil jsem Dvoják ... [více]

10.11.2019 | Pegos

Ještě to v Zz žije i když už né tak jako dříve. Ale na ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 729879
Přístupů dnes : 75
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 10

Kalendář

Dnes je:

Sobota, 23.11.2019

<<11 / 2019>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Nejbližší plánovaná akce je:

22.5. - 24.5.2020 - 30.let Minessoty
Zbývá 182 dní.

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2019 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ : 198-552-144