Gyros má nespočet možností jeho přípravy. Z čeho se to skládá, je nad rámec tohoto receptu, neb snad každý zná Wikipedii, kde si složení může najít. Mým cílem je popsat drobnou úpravu tohoto pokrmu, jehož základ lze zakoupit v mnoha řeznictvích. Kousky tohoto masa se prodávají již okořeněné, plácnout jimi na pánev a orestovat je na oleji, je celkem snadné. My, co rádi experimentujeme, jsme si rozhodli trochu onu směs přichutit.
Kupovaný gyros tedy vložíme do něčeho, v čem budeme smažit. Pánev, ešus, kotlík. Podlijeme lehce vodou a vložíme nad oheň nebo sporák. Maso orestujeme, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Přidáme na drobno nakrájené feferonky, nejlépe ty nakládané. Množství nechám na každém, každý máme jinak "plechovou hubu", někdo rád pálivé, jiný naopak. Každopádně alespoň jednu hlavičku feferonky tam nakrájet doporučuji. Osvědčilo se nám nasypat do směsi i trochu nakládaných kukuřičných zrníček. Vše lehce podlijeme vodou a necháme dusit, až do doby, kdy se voda téměř vyvaří. Kolik té vody ?? Málo, jen aby se nám maso nepřipékalo.
Na závěr směs podlijeme rumem. Množství ?? Tak půl dcl. Když bude chtít někdo víc, proti gustu žádný ... víte jak se to říká?
Rozmícháme a rum zapálíme. Nejde o to, aby jsme se po tom motali jak nudle v bandě, ale o chuť. Po flambování můžeme ihned konzumovat. Doporučuji s chlebem. A zapít to pivem