Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Brdy cyklistické ...

Vojenský prostor, brzy minulost
Ranní opar se právě zvedl z ojíněných polí a klubal se krásný, sluncem prozářený zimní den. Seděl jsem právě za volantem kamionu a vedl jej ke zkušební jízdě po opravě v našem servisu. Má nejoblíbenější pracovní činnost. Prostorná kabina poskytuje dokonalý rozhled všemi směry, na okolní cvrkot po silnicích kouká člověk hezky shora a okolním terénem se může kochat o mnoho lépe, než z paluby vozu osobního. Nově složený motor po generální opravě bylo třeba zajet a tak mě čekalo přibližně sto kilometrů pohodové jízdy k České Sibiři a zpět. Krom příjemné hudby z reproduktorů se k mým uším za celou cestu celkem dvakrát donesla od hlasatele nejmenovaného rádia zpráva o připravovaných stezkách pro cyklisty i turisty v armádou uvolněném vojenském újezdu Brdy. Po návratu na dílnu jsem si tu samou informaci vyslechl z rádia na jiné frekvenci. Prý až 450 kilometrů cyklostezek vznikne na území, donedávna ovládaném armádou a sporadicky navštěvovaném trampy i turisty. Na cestě k domovu jsem onu zprávu poslechl počtvrté, z internetu na jednom z hlavních portálů popáté a abych toho neměl málo, řešili jí ve večerním zpravodajském bloku na dvou televizních stanicích.

Po dokonalé mediální masáži si není těžké domyslet, jak bude probíhat následující "kolonizace" opuštěných hvozdů v Plzeňském kraji. Jistě již velmi mnoho lidí nyní brousí drápek do dokonalého ostří a následně jej během večerů zabořují do map ve snaze naplánovat sobě i rodině celodenní výpravy v sedle duralových jednostopých vozidel. Jen co paní Zima definitivně předá vládu nad kotlinou českou jaru a svěží vzduch opustí tepelné hodnoty kolem nuly, zamíří pestrá škála dvoustopých vozidel s jednostopými na střešních nosičích ze všech koutů Prahy, Středočeského, Plzeňského a dalších krajů k onomu málo prozkoumanému hvozdu. Zde veškerá pestrost skončí a z posádek aut se stanou lidé stejných tváří. V nejlepším elastickém oblečení od nejlevnějšího výrobce v téměř striktní uniformitě vyrazí do hvozdů, ve kterém tak bude během slunných víkendů více bicyklů, než ve skladech obchodního řetězce Lidl po celé republice při předjarní prodejní cyklistické akci.

Nástup cyklistů bude jistě masový. Čech rád podléhá moderním trendům a bohužel celo víkendové návštěvy obchodních center dnes již neletí. Dnes mají všichni nakoupeno i nabaženo a nyní míří za trendem moderní doby - cykloturistika a turistika.

Souběžně s množstvím potencionálních cyklistů si na nastalou situaci brousí drápek okolní dopravci, kteří již plánují trasy hromadných přepravních prostředků a počítají korunky, které jim svoz znavených elasťáků k záchytným parkovištím přinese. Různí podnikavci v okolí také jistě zachytnou příležitost k výdělku. Z vojenského újezdu Brdy se stane během krátké doby turistická atrakce.

Pro mě tedy bohužel.

Abych uvedl věci na pravou míru, nejsem žádným milovníkem tamního prostoru a už vůbec ne jeho pravidelným návštěvníkem. Vojenský újezd jsem navštívil celkem šestkrát, z toho dvakrát při vandrovním putování. Popravdě řečeno, znám hezčí místa. Rozsáhlé lesy protkané silničkami jsou z mého pohledu trochu fádní, korunované jen velmi sporadickými místy s delšími výhledy. Přesto jeden obrovsky cenný bonus ta místa doteď měla. Klid. Za celý den tu člověk potkal jen minimální počet lidí a sám byl tím minimem, který byl jiným návštěvníkem potkán. V současném masovém turismu pro nás, milovníky klidné přírody, situace neocenitelná.

Samotný újezd má ovšem několik "obranných prvků". Tím hlavním je absence kvalitních cest. Ti "lepší" cyklisté se prozatím nekvalitním povrchům cest vyhýbají, vždyť horská kola jsou přeci primárně určena na hladký jízdní podklad. Bývá pravidlem, že kde pneumatika "elitního" cyklisty na hrubý povrch narazí, později teče asfalt proudem. Brdy v tomto případě tedy zatím mají čas, RVHP (rozuměj EU) tak rychle finance na obnovu tamních cest nepustí. Prozatím je pouští v Brdech severních, kde asfaltové silničky vyrůstají jak houby po dešti a pro provoz elastických dresů noha pěšáka nemá na cestách klidu.

Významným obranným faktorem zůstává poměrně výrazné místní převýšení. V kopcích párkrát dojde dech a ti "lepší" se raději vrátí zpět do oblíbeného rovinatého dolního Povltaví.

Je tu ještě třetí obranný prvek, který možná nebude tak masově významný, přesto tady je. Než ho vysvětlím, uvedu jeden příklad, který jsem nedávno sledoval v kombinaci úžasu a tupého pobavení sebe sama.

Při tvorbě internetových stránek jsem před více jak desítkou let narazil na jeden masově se rozvíjející nešvar. Sociální síť. Protože jsem potřeboval držet krok s dobou, do dvou internetových stránek jsem instaloval všudypřítomné sdílení přes sociální síť. Abych funkci otestoval, potřeboval jsem na zmíněném portálu vlastní účet. A tak jsem si založil účet na "knize ksichtů". Brzy mě nalezli bývalí spolužáci a několik dalších kamarádů, stejně tak ovšem "lovci přátel". Tak se stalo, že si mě do soupisu přátel přidala sestřenka mého nejmenovaného kamaráda, kterou jsem do té doby naposledy viděl v plenkách. Nyní je z ní dívčina téměř před dovršením zletilosti. Typické městské dítko. Produkt moderní doby.

Nedávno jsem s několikahodinovým zpožděním sledoval její Expedici Říp. Tak jsem výpravu její i kamarádky pracovně nazval já, neb projevem šlo o skutečnou expedici. Přenos jsem bohužel neměl online, tudíž nemohu znát přesné aktuální údaje, leč ty o několik hodin později jsou přesto výmluvné.

Obě slečny se na výpravu na horu státního významu připravovaly velmi zodpovědně, předcházel jí nejprve minimálně týden příprav, všechny náležitě konzultované s přáteli na sociální síti. Pořídily tak sobě výbavu hodnou ke zdolávání vrcholků slovenských hor a v předvečer slavného dne v nich provedly cosi jako částečný aklimatizační výstup na kopeček poloviční výšky nad mořskou hladinou. A pak přišel jejich den D.

Před desátou hodinou dopolední přátelům na facebooku pípla jejich první selfie fotografie od parkoviště na okraji vísky Rovné, navazující na blízké Krabčice. O úctyhodných 32 minut později pak obě děvčata sdílela svou fotografii od úpatí posvátné hory. Během několika minut se to zjevně líbilo asi čtyřem přátelům.

O dalších šestadvacet minut později dvojice nahrála na sociální síť fotografii, na které obě pózují na první, severní vyhlídce hory Říp. Obdržely "To se mi líbí" v šesti kusech a jeden obdivný komentář od sexu chtivého samce, kterýžto tímto pochvalným projevem zjevně připravoval sobě půdu pro vřelejší večerní přivítání.

No, nebudu to protahovat. Rotundy na vrcholku hory děvčata dosáhla. Opět se obě nezapomněly podělit o aktuální zážitek a velmi brzy na to i fotografií, jak samy sebe odměňují menší poživatinou v blízkém občerstvení. Ovace na sociální síti dosáhly svého vrcholu. O několik hodin později, tedy v době, kdy jsem mohl ze záznamu výpravu sledovat i já, vlastnila celá expedice na svém kontě přes třicet "palců nahoru", čtyři srdíčka a sedm komentářů, na které všechny stihly odpovědět a přislíbit samy sobě účast na další podobné výpravě.

A kam to bude?

Na Brdy určitě ne. Tam totiž není signál!!

A jsme u třetího obranného prvku brdského újezdu Smile

Pochybuji, že by v současné době obě děvčata zamířila do míst, kde by své zážitky nemohla online sdílet se svými čtyřmi sty přáteli, z nichž mnozí lační po dalších putovních zážitcích na monitoru v pohodlné sesli obývacích pokojů. Absence signálu mobilního operátora, natož toho internetového, jistě bude hrát nějakou roli u skupin obyvatelstva, podobných těm dvěma.

Byť je to pouze na krátkou dobu. Operátoři též nespí a jistě početný dav lidu rádi zazásobí svým mobilním signálem. Stejně budou muset, neb cyklisté velmi rádi připomenou bezpečnostní riziko spojené s absencí signálu pro případnou pomoc.

Ale zatím tomu tak není. A i když my, milovníci nezalidněné přírody prohráváme na celé čáře, minimálně v případě zmíněných děvčat je to 2:0 pro nás. Smile

Tak.
Nezařazené  |  Autor: Jan Vála   14.3.2016  |  Přečteno: 70x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 5x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 7

Honza   8.5.17 - 12:40:56

Když je řeč o facebooku ...

facebook

Lahvic   19.2.17 - 18:31:57

Moc pěkný Když na Brdy, tak v podobným stylu LINK

Honza   18.2.17 - 11:41:33

A je to tady! Už i vůdce se nasral! LINK

(Zapněte si k tomu videu titulky)

Honza   19.3.16 - 02:30:41

Cyklisti se nemnoží, ale ty debilní asfaltové "cyklostezky", co se horečně staví za dlouhý peníz z fondů Evropské unie, umožňují i pseudo-bikerům pronikat stále hlouběji do lesů, i tam, kde by se na původních šotolinových cestách pozabíjeli.

Fakt mi hlava nebere, proč si někdo koupí HORSKÉ kolo a pak se s ním plácá po asfaltkách.

Až ty Brdy zcivilní, poslal bych tam bagry a vyrubal všechen asfalt. Opravdový biker se radši projede po polňačce, než po asfaltu a ti pseudo-bikeři s kolama zn. CeloTesco se můžou plácat na asfaltu třeba na cyklostezce z Prahy do Davle.

Dalimil   18.3.16 - 14:28:18

jako víc lidí tam asi bude, hlavně na krajích a v okolí Padrťských rybníků, ale na nějaký přetlak to nevidím. Nejsou to Jizerky ani Český ráj...

Lahvic   18.3.16 - 12:28:40

Návštěvy podobných zařízení jsou v mém případě jen velmi omezené, sporadické a vázané na dobu nezbytně nutnou Tudíž počty rodinných víkendových nadšenců pro obchodní centra nemohu soudit dle vlastních zkušeností, ale odhadem na základě navýšení počtů podobných na turistických cestách i cyklistických stezkách. Soudím tedy, že už mají nakoupeno a teď vyrážejí oblažovat "fejsbůkáře" svými zážitky, i nasírat nás pěšáky

Nebo počty cyklistů zůstávají stejné a mění se pouze můj náhled na ně. To by se ovšem podobalo heslu "odříkaného chleba největší krajíc" a znamenalo by to, že jsem jen více paranoidní

V takovém případě bych měl slušné dilema. Až jich zase bude někde jak sraček, nevím jestli bych vlastně neměl být rád, že je vidím a nejsem proto paranoidní

Honza   17.3.16 - 13:54:39

Jak jsi přišel na to, že "celo víkendové návštěvy obchodních center dnes již neletí"? Že ty jsi ještě nikdy v tomhle zařízení nebyl? Kde by asi všichni ti víkendoví asfalto-bikeři nakoupili výstroj a kola?

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1507220
Přístupů dnes : 107
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 7

Kalendář

Dnes je:

Úterý, 19.3.2024

<<03 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144