Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Zakšín - Nové Osinalice v zimě 1995

ZataženoZataženo SníhSníh (3 dny) (8 km) Před 28.lety a 4.měsíci Listopad 1995
Naše první ležení pod chatičkou u Zakšína
V těchto letech jsme doslova žili předválečným opevněním a to se odrazilo i ve stylu našich vandrů. Naše kroky stále častěji směřovaly za betonovými monolity roztroušenými po celé republice. Koncem listopadu 1995 jsme se dohodli, že vyrazíme na dosud pro nás neprozkoumaný úsek bunkrů kolem Nových Osinalic, patřící pod opevněné pásmo zvané Liběchovská příčka. Sehnali jsme nějaké podklady a mohlo se vyrazit. Účast jsem přislíbil já (Láva), Unkas, Džarda a Pictus. V páteční odpoledne byl ale problém dostat se ve čtyřech lidech do autobusu směřujícím tímto směrem. Vyřešili jsme to tedy jinak a dohodli se s Jardou Novákem, že nás do Zakšína doveze autem. Ideální řešení vyhovující oběma stranám, Jarda se vždycky rád projede. Poskládali jsme se tedy na benzín a naší cestě na sever už nic nebránilo. Jarda nás všechny posbíral ve svých bydlištích, my se namáčkli do jeho zeleného žigulíku jako sardinky a vyrazili jsme vstříc zimnímu víkendu. Kudy nás Jarda tenkrát vezl si nepamatuju, neboť jsem si, upřímně řečeno, více všímal flašky, která mezi námi kolovala. Asi po hodině jsme zabrzdili před hospodou v Zakšíně a celí ztuhlí jsme se vysypali z auta. Jarda nám ještě slíbil že pro nás v neděli dorazí do Medonos v určitou hodinu a vyrazil zpět na Prahu. Když už jsme tedy stáli před hospodou, tak jsme do ní zapadli. Trochu jsme poseděli a protože už bylo pozdě, vydali se nahoru na Pustý Zámek, kde jsme chtěli přenocovat. Na začátku stoupáku ale na nás padla únava a my přijali okamžitě náhradní řešení v podobě stříšky před chatičkou u cesty, kde jsme spali už ten samý rok v létě. Bylo tam sucho a pohodlí. Do prudkého kopce se nám už teď v noci nechtělo. Rozdělali jsme ležení, chvíli poseděli a netrvalo dlouho a my se odebrali do světa snů.

Ranní zima nás brzy vyhnala ze spacáků a my se jí rozhodli zahnat výšlapem nahoru na Pusťák. Ještě než jsme si ale dobalili věci, Džarda nám na lihváři uvařil grog, který nám pomohl od nejhoršího. Kopec jsme oproti jiným vandrům zvládli na jedničku, chvíli si odpočinuli u hradu a razili jsme dál. Na skalní vyhlídce Rač jsme dali pauzu větší, poseděli a ohřáli další grog i nějakou konzervu. Další naše kroky mířily ke studánce, kde jsme nabrali zásoby vody. Až sem jsme šli po starých známých místech, odtud jsme se nořili do neznáma. Nedaleko odtud jsme chvíli poseděli pod malou místností vytesanou ve skále a šli dál. Sešli jsme dolů do Osinalického sedla a po lesní cestě pro traktory pak zamířili směrem k Novým Osinalicům. Brzy se na svahu napravo od nás objevil první bunkr. Nadšeni že jsme konečně u cíle našeho putování jsme si jej prolezli a nafotili. Zjistili že jej firma pouze vybetonovala a další práce už nestihla dodělat. Dole ve svahu pod námi jsme díky absenci listí zahlédli bunkr typu E. Těch je poměrně málo a proto jsme mokrým svahem sklouzli až k němu. Nelitovali jsme. Uvnitř bylo krásně útulno, zřejmě čundráci tu vyrobili postel a přitáhli malá kamínka. Pod střílnou byl stůl, místo pancéřových dveří koberec. Hned bylo jasné že dnes táboříme tady. Zanechali jsme tu tedy Pictuse i s věcmi a pokračovali jsme v průzkumu bunkrů dále k vesnici. Dorazili jsme do Nových Osinalic, tam si prohlédli krásné Béčko na zahradě, a protože se pomalu začínalo šeřit, vydali se nazpátek k "chrápacímu éčku". Ten název "chrápací éčko" u nás pak v budoucnosti zlidověl a bunkr se po určitou dobu stal naším oblíbeným místem na čundr. Pictus se mezitím činil, dotáhl nějaké dřevo, rozdělal oheň u paty bunkru a zatopil v kamnech uvnitř. Krásné teplo se linulo z útrob bunkru! Na ohni venku Pictus zhruba dvě hodinky pekl kuře, na němž jsme si vzápětí společně pěkně šmákli. Došli jsme ještě společně pro další dřevo do kamen a na kraj už se snesla tma. Postupně, jak se metr silné betonové stěny bunkru ohřívaly, jsme se mohli svléknout do trička s krátkým rukávem, přestože venku bylo pod nulou. Pustili jsme se do zásob jídla a rozpoutali konzervové hody. Řádně naprásknutí jsme se pak chopili kytary a po zbytek večera pěli písničky a kecali o všem možném. Kolovala také flaška čehosi, co se dalo popsat jako rum s Colou a ještě nějakým přídavkem, který Unkas jako autor toho výtvoru nechtěl prozradit. Každopádně nám to chutnalo a bylo nám po tom dobře. Vydrželi jsme ještě dlouho po půlnoci a ... pak už si nic nepamatuju.

Spal jsem na zemi, Unkas u dveří a Džarda s Pictusem na jedné posteli. Nechtělo se nám vstávat, stěny bunkru byly příjemně vyhřáté ještě po ránu a my bychom spali až do oběda. Jenže jsme museli do zimy, měli jsme s Jardou domluvenou hodinu, kdy pro nás přijede do Medonos. Posnídali jsme tedy, sbalili věci a pomalu jsme začali sestupovat přímo dolů z kopce, do míst, kde jsme podle mapy tušili Medonosy. Vynořili jsme se z lesa přímo před zmíněnou vesnicí. Na autobusové zastávce jsme vyčkali příjezdu Jardova třináctky žigulíku. Ten dorazil na minutu přesně a my mohli zpět do Prahy vstříc svým každodenním povinnostem.

Omluvte prosím zhoršenou kvalitu některých fotografií, jsme rádi že je máme. Je to naše jediná kopie vytažená za obrovského úsilí z vadného negativu.
Pozor, klouže to !! Odpočinek pod převisem Na cestě do Medonos Láva, Pictus a Unkas před prvním objeveným bunkrem Vyrážíme zpod převisu dál Bunkr typu A u Nových Osinalic Dlabanec u skalní vyhlídky Rač Ledopád u studánky Unkas, Pictus a Džarda na Rači Trochu motání V bunkru typu E Džarda, Unkas a Láva v bunkru nad obcí Osinalice Momentka v bunkru Vysedáváme v pevnůstce
Popis akce  |  Autor: Jan Vála   10.11.2007  |  Přečteno: 82x  | Mail Printer
15 souřadnic ke stažení.

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 10x | Průměrná známka: 1.1

 Komentáře: 2

Lahvic   29.6.08 - 16:56:51

Tak to je super !! Jsem rád že se nám vyjasnil původ toho vybavení, vždycky jsme tápali kdo to tam tak mohl zkultůrnit. Mimochodem, byl jsem tam naposledy ještě v roce 2000 a postel. kamna a stolek tam byly pořád. Chyběl už jen ten závěs místo pancéřovejch dveří. Zajímalo by mě jak to tam vypadá dneska. Až budu mít cestu kolem, tak se tam stavím. Děkuju za info.

JESE   28.6.08 - 16:13:45

ten bunkr jsme vybavili jako 10/12ti leti a pouzivali jej v ramci her. V r.1995 jiz byl nami opusten, tj. je docela sranda tady uplne nahodou narazit na clanek o Nasem dilu, vyber pro vybaveni nebyl nahodny, atypickym tvarem a nizkou vlhkosti byl k tomuto predurcen, taky jsme ho v zime pouzivali jako saunu... ydravi JESE motopepe@volny.cz

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1507300
Přístupů dnes : 187
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 8

Kalendář

Dnes je:

Úterý, 19.3.2024

<<03 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144