K posezení s přáteli, zahradní zábavě nebo k ohýnku na vandru se vždycky hodí nějaké grilované maso. Vegetariáni jistě namítnou že vždycky ne, ale pro nás masožravce je takové pečené masíčko lahůdka. Pro někoho stačí si maso posypat grilovacím kořením, zalít olejem a po dvou dnech s ním praštit na rošt. My máme ale zmlsané jazýčky a s touto kombinací se nespokojíme. Dostal jsem recept od jednoho kamaráda, veleváženého pana kuchaře, se kterým slavíme úspěchy kam přijdeme. Tak se tomu receptu podíváme na zoubek ....
Zakoupíme vepřovou krkovici, je na nás zda-li s kostí nebo už vykostěnou. Maso naporcujeme na 1 centimetr silné plátky, po krajích nařízneme a rozklepeme paličkou na maso. Viděl jsem i naklepávání pěstí a taky se to osvědčilo
. Připravíme si koření. Sůl, pepř, grilovací koření, kari, tymián, mleté chilli a drcený kmín smícháme dohromady, přičemž nejméně je tam pepře a chilli. Všechno koření v rozumném poměru sesypeme do jedné nádobky a rozmícháme. Vzniklou směsí posypáváme každý kousek masa z obou stran. Maso pak vkládáme do připravené sklenice a proléváme stolním olejem. Naplněnou sklenici pečlivě uzavřeme a vložíme do lednice, kde maso necháme odležet tak 2 až 3 dny. Pak už maso grilujeme buď nad dřevěným uhlím, nebo nad žhavými oharky z ohniště. Při grilování maso poléváme olejem ze sklenice ....
K přípravě potřebujeme :
- Vepřovou krkovici
- rostlinný olej
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- mleté chilli
- kari
- tymián
- drcený kmín
Chlazená plzeňská dvanáctka po jídle na závěr se mi jeví jako nejlepší řešení