Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Atentát - popis filmu

Pochodující vojáci
Pro zájemce o válečnou historii je film Atentát kultovní záležitostí, i mezi lidmi které historie nechává chladnými se najde jen málo jedinců kteří ho nikdy neviděli. Dnes je veřejnost rozdělená do dvou názorově rozdílných názorů, jedni tvrdí že jde o snímek těžce postižený komunistickou propagandou, druzí jej považují za velmi kvalitní film. Osobně patřím k té druhé skupině, myslím si že režisér Jiří Sequens natočil v roce 1964 film který v této oblasti už nikdo nepřekoná. Jiří Sequens osobně vlastnil velký archiv o válečném odboji a ve filmu z něj čerpal. Dnes má spousta lidí tendenci posuzovat film podle doby jeho vzniku a většinu jich odsoudí právě na základě domnělé propagandy. Chce to ale zasednout k filmu a bez předsudků jej prohlédnout od začátku do konce. Je to film s obrovskou historickou hodnotou, propagandy je tam podle mého názoru velmi málo a obsahově podává velmi ucelený obraz o tom, co se tenkrát odehrálo. Abych podal i já nezkreslený pohled na věc, pokusím se vysvětlit a najít pár nesrovnalostí a událostí jak se odehrály. Od doby jeho natočení totiž historici našli mnoho důkazů o tom, že se některé události staly jinak. A zároveň připojím i svůj osobní názor, který zároveň nemusí být stanoviskem celé naší osady.

Na počátku filmu Heydrich odjíždí z Pražského hradu a přijíždí svým černým Mercedesem do zámku v Panenských Břežanech. Tato scéna je ale situována přibližně do září roku 1941, tedy do doby kdy Heydrich dočasně sídlil na hradě. Do Břežan se přestěhoval až na počátku dubna 1942. V tu dobu tedy na tomto zámku nemohl pobývat. Ale zpátky k filmu. Heydrich vydá rozkaz k zatčení vysokého důstojníka spadajícího pod velení admirála Canarise. K zatčení dojde na pražském Hlavním nádraží. Canarise tato událost nechá klidným a přikáže svému podřízenému, aby důstojníka Abwehru nechal umlčet.

Mezitím v Anglii probíhá tvrdý výcvik budoucích českých parašutistických jednotek. Připravují je na možné vysazení v týlu nepřítele. Výcvik je u konce, následuje potřebný oddech a pochod zpátky do kasáren. Plukovník Moravec, nejvyšší důstojník českých exilových jednotek ve Velké Británii dostane příkaz od Britů vyslat na území Protektorátu několik výsadkových skupin, především SILVER A pověřenou úkolem dopravit českému odboji vysílačku a navázat spojení s Londýnem. Spolu se SILVER A přidělí ještě do letadla skupinu Anthropoid, která dostane za úkol spáchat atentán na Heydricha. Plukovník Moravec se s oběma skupinami přijde rouloučit na letiště. Zde filmaři zcela pominou fakt, že spolu s oběma výsadky letěla do Protektorátu ještě třetí skupina s názvem SILVER B ve složení dvou mužů. Parašutisté pak nastoupí do dvoumotorové Dakoty (ve skutečnosti letěli čtyřmotorovým Halifaxem) a v doprovodu dvou stíhaček vzlétnou směrem na Německo. Za pobřežím se od nich doprovodné stíhačky odpoutají a letadlo pak pokračuje zcela osaměle. Prolétnou německou protivzdušnou obranou a brzy stanou nad Protektorátem. Jako první seskočí Anthropoid, po chvilce pak SILVER A. Druhý zmíněný výsadek neproběhne úplně hladce, jeden z parašutistů uvízne na stromě, což se ve skutečnosti stalo SILVERu B. Že se jim ztratí jeden druh ale skutečnosti opět odpovídá.

Na zámku v Panenských Břežanech se Heydrich baví šermem se svým podřízeným, když přijde zpráva o smrti důstojníka Abwehru. Heydrich se rozzuří a osud jeho podřízeného je tak zpečetěn. Mezitím v lomu nedaleko vesnice místní hajný najde podle stop oba parašutisty Anthropoidu, schované v jeskyni. Nabídne jim pomoc. Osobně jsem přesvědčen že ve skutečnosti k této události nedošlo, o pobytu Gabčíka s Kubišem ve sluji na dně lomu u Nehvizd nedaleko Prahy jsem již napsal svojí úvahu v tomto článku. V šedesátých letech ale jiné důkazy o pohybu obou parašutistů nebyly, filmaři příhodu s hajným proto celkem logicky použili. Hajný jim tedy pomůže a dostane je do Prahy. Zde se napojí na místní odboj a schovají se v jenom z bytů. I SILVERU A se povede úspěšně napojit na pardubický odboj, Potůček se sejde v místním kině s odbojovým předákem a dohodnou si podmínky spolupráce. Poté se jim podaří úspěšně navázat spojení s Londýnem. Domácí odboj organizuje bombardování Škodových závodů v Plzni. Odlétá další paravýsadková skupina OUT DISTANCE, která se následně spojí s ostatními skupinami v Protektorátu. Na Pražském hradě si Heydrich ve společnosti admirála Canarise odemkne místnost s korunovačními klenoty a královskou korunu si pak nasadí na hlavu. Podle pověsti takovou osobu brzy potká trest. Tato situace nebyla ve skutečnosti nikdy zcela prokázána.

Parašutisté zapalují ohně kvůli navádění bombardérů na plzeňskou Škodovku, spojenecká letadla však cíl zcela minou. Akce se zúčastní všichni, přičemž ve skutečnosti ohně zapaloval pouze Opálka, Kubiš, Čurda a Valčík. Všichni společně pak plánují atentát na Heydricha a kromě Čurdy pak jedou k Panenským Břežanům na obhlídku terénu. Zde chtějí napnout lano přes silnici a protektora přepadnout tam. Je ověřeno, že té akce se kromě Anthropoidu nikdo další nezúčastnil. Pak od plánu ustoupili a připraví si provedení atentátu v zatáčce na konci Kobylis. Na poslední chvíli se odboj kvůli hrozbě německých odvetných proti národu pokusí zvrátit rozkaz k provedení atentátu a přes vysílačku odešlou do Londýna žádost o zrušení rozkazu k provedení akce. Rozkaz zrušen není a Gabčík s Kubišem čekají na protektora v libeňské zatáčce. Gabčíkovi selže samopal a Kubiš pak situaci napravuje bombou.

Heydrichovi je vystrojen velký a pompézní pohřeb. Čurda prchá z Prahy a usídluje se na venkově v domě svých rodičů. Heydrichův pobočník pak organizuje brutální teror proti národu. Tato skutečnost je úsměvná, organizaci poprav a nevídaného útisku národa měli na svědomí jiní. Stovky popravených deprimují parašutisty ukryté v kostele v Resslově ulici v Praze a když se dozví o vyhlazení vesnice Lidice u Kladna, Kubiš s Gabčíkem nabídnou, že se vzdají Němcům. Jsou Opálkou odmítnuti. Parašutistům ukrytým v kostele je nabídnuta možnost odvozu mimo Prahu v pohřebním voze. Tato skutečnost se ve světle dnešních důkazů jeví jako zcela nereálná, nebylo možné projet přes německé zátarasy. Čurda je u Třeboně kontaktován jedním z odbojářů a je mu nabídnuto že bude odveden za ostatními. Odmítne a odjede do Prahy. Pro přečtení plakátu s nabídkou odměny pak zajde na Gestapo a udá svoje odbojové spolupracovníky. Gestapo se pustí do výslechů a brzy jim padne do rukou rodina která parašutistům až do teď pomáhala. Smyčka se utahuje a někdo promluví.

Nastává nejlépe provedená scéna z celého filmu. Kulisy a průběh bojů filmaři dotáhli téměř k dokonalosti. Jednou z mála vad na kráse je použití samopalů Sten parašutisty, přestože žádné neměli a byli vyzbrojeni pouze pistolemi. Nacisté obklopí kostel a první útočná vlna je zcela zkosena palbou obránců kůru. Druhá vlna za pomoci palby kulometů z oken protějšího domu je už úspěšnější a kostel dobývá. Těžce zranění tři parašutisté pak ukončují svůj život výstřelem do spánku. Kubiš však zemřel následkem vykrvácení po zásahu granátem a spánek si sám neprostřelil. Přichází na řadu kostelní krypta, ve které se ukrývají zbylí čtyři parašutisté. K otvoru u stropu krypty je přiveden Čurda který nabádá své kamarády aby se vzdali. Odpovědí mu je palba ze všeho co střílelo. Sejde také z pokusu se prokopat stěnou do kanalizační stoky. Do krypty jsou pak vhazovány bombičky se slzným plynem a vháněna voda. Obráncům krypty zbude jeden náboj a ten si nechají pro sebe. Film končí po zaznění čtyřech jednotlivých výstřelů.

A hodnocení na závěr. Podle mého názoru se jedná o nejdokonaleji provedený film na toto téma, jenž už nikdo nepřekoná. Od dokonalých kulis, přes perfektní herecké výkony až po režisérské zpracování je to film ve všech směrech jedinečný. Přináší divákovi úžasnou dobovou atmosféru, velmi srozumitelně a přehledně podává náhled na okolnosti kolem této nejvýznamnější protiněmecké akce. Shlédnutí tohoto filmu proto vřele doporučuji.

    Hrají :
  • Radoslav Brzobohatý – Adolf Opálka
  • Rudolf Jelínek – Jan Kubiš
  • Ladislav Mrkvička – Josef Gabčík
  • Luděk Munzar – Jiří Potůček
  • Jiří Kodet – Josef Valčík
  • Josef Vinklář – Karel Čurda
  • a další ….
Výcvik v Anglii Parašutistický výcvik Poprvé v Praze Kubiš vyjednává s odbojem V libeňské zatáčce Čekání na Heydricha Před kostelem Střelba z kostelního kůru Zraněný Kubiš Zastavte palbu Pauza před závěrečným bojem
Nezařazené  |  Autor: Jan Vála   14.4.2008  |  Přečteno: 70x70x70x70x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 13x | Průměrná známka: 1.1

 Komentáře: 0

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1507378
Přístupů dnes : 265
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 11

Kalendář

Dnes je:

Úterý, 19.3.2024

<<03 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Kam na vandr do zahraničí ??

SlovenskoGraf 568
RumunskoGraf 288
Ardenské pohoříGraf 287
NorskoGraf 248
FinskoGraf 230
ŠvédskoGraf 255
Pohoří AlpyGraf 272
SkotskoGraf 262
KanadaGraf 264
JinamGraf 354

Hlasů: 3029

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144