Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Ta naše povaha česká ....

Pamětní deska
Křižovatka třídy V Holešovičkách a Zenklovy ulice v pražské Libni. Celkem běžné křížení dvou významných komunikací, takových je po Praze spousty. Přesto je toto místo něčím výjimečné.

Odehrála se tu jedna z nejvýznamnějších vojenských akcí novodobé historie, úzce provázaná s protektorátním odbojovým hnutím.

Atentát na Reinharda Heydricha !

V roce 1942 to tu vypadalo zcela jinak. Křižovatka byla po válce zcela přestavěna, okolí změnilo svůj ráz. Jen stará výměníková stanice nedaleko odtud je téměř stejná, krom toho, že je dnes zcela opuštěná. Zenklova ulice se tenkrát jmenovala Kirchmayerova třída.

Úspěšný atentát proběhl přibližně v místech dnešní autobusové zastávky Vychovatelna, stojící v odbočce ze Zenklovy ulice do Holešoviček. Staví tu pouze noční linka 505.

Nic v současné době (březen 2009) nepřipomíná význam tohoto místa, jež by mělo být oprávněným symbolem odporu proti nacizmu.

Donedávna tomu bylo jinak.

Za Protektorátu v těchto místech vznikl památník Heydrichovi. Zcela logicky byl po válce zlikvidován. Komunistům nebyla akce organizovaná naší exilovou vládou v Londýně po chuti a tak nebyla projevena nejmenší chuť jí nějak připomínat. Uznával se východ, západ utržil těžké rány z vlastních řad. Od svých spolukrajanů. Snad jen film Atentát od režiséra Sequence byl upomínkou hrdinství aktérů této úspěšné vojenské operace.

Komáři padli a Čech otáčí na západ. Lidově řečeno, už nelíže prdel Rusům, líže jí zápaďákům. Více jak čtyřicet let vychvalované východní armády upadají pomalu v zapomnění, včetně našich exilových jednotek držících se boku Rudé armády. Tentokrát se pějí ódy na západ.

Osobně vzdávám hold každému, kdo nácka kopal do prdele, ať přišel z východu, ze západu, či přímo z centra dění.

V poslední době se stává dění kolem odboje módou, píší o něm v tisku, mluví se v televizích a vycházejí knihy.

Přesto opět místo atentátu zůstávalo zapomenuto.

Až v červnu 2007 skupina vlastenců nedaleko odtud umístila pamětní desku skupině Anthropoid. Pěkná a nenápadná cedulka tak poprvé skutečně symbolizuje poděkování všem účastníkům útoku na protektora. Autorům desky patří dík a uznání. Dokonale tím "vypálili rybník" radnici Prahy 8, která se nejdříve proti cedulce postavila zády a hodlala jí zlikvidovat. Mediálně se kauza však slušně rozmázla, veřejné mínění se za pamětní desku staví, následuje tedy rychlé převlečení kabátu a radnice se snaží dohnat co se dá. Typická česká povaha.V současnosti se radnice snaží na místo dodat pamětní kámen.

Jen několik dní po instalování cedulky jí někdo poškodil. Opět česká povaha, najde se kretén, který není líný nápis "Vlastenci nezapomínají - na rozdíl od českých politiků" poškrábat.

A aby toho nebylo málo, nedávno cedulku někdo zničil úplně. Vyrval jí ze zdi. Co k tomu dodat ???

Ach, ta naše povaha česká ...
Místo po cedulce dnes
Nezařazené  |  Autor: Jan Vála   6.3.2009  |  Přečteno: 66x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 6x | Průměrná známka: 1.2

 Komentáře: 2

Lahvic   9.3.09 - 18:30:32

Reaguju až teď, neb jsem sice o zničení tabulky věděl už dřív (přeci jen mi to psali lidi do logu kešky), nicméně přesvědčit se na vlastní oči na místo jsem dorazil až v současné době.

Proč jsem použil výraz Ta naše povaha česká ?? Je to jen z mála příkladů úzce specifické povahy našeho národa ....

To, že si tady "nepřizpůsobiví" (fuj to je hnusný slovo) můžou dělat v podstatě co chtěj je vina opět národa. Když cikáni nedávno začali na Slovači vystrkovat růžky, nahnali na ně čoboláci armádu. Tady si někdo dovolí po nich žádat zaplacení nájmu a naženou na něj politika. Na toho, co si dovolil žádat. Pochybuju že by se s tebou někdo sral, kdyby jsi dlužil tady v Praze na nájmu. Budeš nepřizpůsobivá menšina a máš na svý straně zkrachovalýho zpěváka nebo Turkyni ve státních službách. Můžeš namítnout že politici jsou prostě buzeranti. Ale jako ukázku povahy národa máš právě například tu petici. LINK . V současnosti jí podškráblo něco málo přes 137 tisíc lidí. Vypadá to hodně, ale když vezmeš v úvahu kolik je v republice uživatelů internetu, tak to zase tak moc není. Informace o téhle stránce se šířila lavinovitě, jen málo lidí o ní neví. V době největšího rozmachu bořila žebříčky návštěvnosti. Kolik lidí na ty stránky jen kouklo a nepodepsalo ??? Bohužel jich je většina. Většina lidí nikam svůj podpis nedá, ze strachu nebo z důvodu, že s peticí nesouhlasej. To je trochu víc než smutný !!!
Pak si problematický lidi můžou logicky dělat co chtěj. Kopneš je do prdele za to že někde ukradnou kanál nebo zdevastují pamětní desku a seš rasista !!!! A fašista k tomu.

Když desku zničí nějaká smažka, alias zdrogovaná mládež, je samozřejmě vina jich samotnejch a jejich rodičů, nikoliv národa. Ale všimni si, jak národ reagoval v případě, když jeden z těch smažáků poslal flašku do davu policajtů, dostal za to na tlamu a druhej buzerant to nahrál na mobil. Půlka národa tenkrát stála za zdrogovaným kreténem, šikovně mediálně zveřejněným. Hláška "mlátěj nám naše děti" je skutečně elitní, málo lidí se pozastavilo nad tím, proč vlastně na tu tlamu dostal.

Jak myslíš že by reagoval národ, kdyby u ničení cedule policajti někoho načapali, ten by dostal na místě pár facek, někdo by to z povzdálí natočil a posléze zveřejnil. Kolik lidí by si řeklo, že si to zasloužil ??? Asi tak opět půlka ??
To už o povaze národa vypovídá taky !!

Postoj radnice je bohužel typickým příkladem češství. Ne nadarmo se o nás říká že jsme vychcánci Evropy. Kolik lidí se obrací tam, kam zrovna vane vítr ??? Jistě je všude na světě spousta převlíkačů kabátů, ale pravdou je, že Češi se za svojí vyčůranost nikdy nestyděli a termín "malej vychcanej českej člověk" je synonymem.

Bludi   8.3.09 - 10:05:52

Vlastně mne překvapuje, že na stávající stav reaguješ až teď, jestli se nepletu je to už starší záležitost...
Komentář dobrej, nicméně dovolil bych si reagovat..

Píču v kostce, jaká povaha Česká, podle čeho tak soudíš??
Snad podle toho, že nějaká z.sraná zdrogovaná mládež zvandalizuje desku, kterou posléze nějakej nepřizpůsobivej ukradne a odnese do sběru? Jediné co to o povaze české vypovídá je to, že s nepřizpůsobivejma nedokážeme jednou provždy zatočit, a že zdrogovanou mládež málo mlátěj. A ta se pak pekelně nudí, hulí trávu, zevluje v parku a jako vedlejší produkt jdou něco zvandalizovat, aby se blejskli před opačným pohlavím.
No a postoj Radnice, ten snad taky nereflektuje celej národ. To, že se někdo dostane ke korýtku a pak je jeho jedinou starostí malá domu, tak to je spíš typicky lidská(globálně) než typicky česká vlastnost. To je všude, jen z jiných státu to k nám neprosákne, neb se jedná většinou o místní ,,incidenty´´. Naopak píšeš, že díky veřejnýmu mínění radnice změnila názor. Takže ona ta povaha bude tak nějak(až na drobné šrámy) celkem v pohodě. Možná bude stačit)a třeba se to jednou stane), že se konečně veřejný mínění nasere a místo slov, vytáhne na radní třeba klacky.
Možná by jen stačilo, aby politici byli platově hodnoceni někým nezávislým a né, že si prémie budou psát sami. Protože dokud budou mít svoje křeslo pro sebe a svoje příbuzný a kamarády jistý, budou se dít podobný excesy.
Ovšem smutný je to, že tady nechtěj udělat pomník, a zatím nescházelo málo a postavila se ta obludná chobotnice na Letný, to by byl teprve ten správnej ,,pomník´´ stavu politiky v Čechách...

PS. Tím se nechci hádat, ale jen napsat, že takhle to vidím já...

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1507390
Přístupů dnes : 277
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 5

Kalendář

Dnes je:

Úterý, 19.3.2024

<<03 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Kde nejraději nocujete?

širákGraf 705
srubGraf 317
převisGraf 343
stanGraf 359
škarpaGraf 293
domaGraf 319
jindeGraf 351

Hlasů: 2695

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144