Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

Restart ??

Ilustrační foto
Pravidelní čtenáři tohoto plátku jistě zaznamenali v poslední době útlum v oblasti množství i kvality článků, příspěvků, novinek a občasných aktualizací. Doby kdy se na titulních stranách nedržel článek více jak týden, kdy ho vytlačovaly stále novější, jsou dávno pryč.

Proč ?? A co bude dál ??

Než to trochu rozvedu, zabrousím nejdříve do historie.

Poprvé se naše stránky objevily na internetu v létě roku 2001. Kamarád mi na webuzdarma vytvořil prostor o kapacitě 50MB a já se mohl začít snažit. Neznaje HTML kód, styly, ani nic podobného, jsem se do tvorby našeho prvního vzhledu pustil v programu Front Page. Obsahově se rovnaly přibližně dnešní hlavní straně. Základem byla "vyblitá" zelená barva na pozadí, pár textů, fotografií a nespočetné množství GIF animací. Bohužel se mi prvotní vzhled nedochoval, padl při některé z virových havárií. Stránky seděly na serveru zhruba čtyři měsíce, teprve poté si jich všiml první fulltextový vyhledávač. Do té doby měly pravidelné návštěvníky jen mezi námi a sporadicky přišel někdo z katalogů.

Zhruba další rok jsem na nich neprováděl žádné aktualizace, krom občasného vložení nějakého nového článku, popisu vandru, nebo fotografie.

Tou dobou jsem se hlouběji začínal zajímat o jazyk HTML a započal s tvorbou jiných webovek. Získal jsem dobrého pomocníka ve windowsáckém poznámkovém bloku a knize popisující tvorbu stránek pro začátečníky. To byl první výraznější krok vpřed. Druhé a nikdy nepublikované webovky se zaměřily na naše tehdy zamýšlené muzeum předválečného opevnění. Zmizely animace a jiné píčovinky, kód byl mnohem menší a čistější, přesto to bylo stále pouhé HTML. Graficky trochu modernější vzhled, jako začátečník jsem na ně byl v tu dobu nesmírně hrdý. Bohužel muzeum nevyšlo a stránky ztratily smysl. Skončily v archivu, jen občas na ně nostalgicky mrknu.

Dalším mým postupem byla tvorba jednoduchých stylů, podpořená zakoupením příslušné knihy.

Mým vzorem tenkrát byly bunkrácké stránky ropiky.net. Líbil se mi jejich dynamický vývoj, struktura i pojetí. Chtěl jsem mít něco podobnýho a vyslovil jsem proto první myšlenku o PHP programování. Pár krůčků, menší úspěchy, nic výraznějšího. Něco jsem přečetl v diskuzních forech, zkopíroval svoje první běžící skripty, rozběhal první modul serveru Apache na počítači. Pak nastal útlum. Tehdy bych možná uváznul na mrtvém bodě ...

Nebýt nejmenovaného kamaráda Smile Počítačově vyspělého a vzdělaného kamaráda ...

Když jsem se tomu jistému člověku zmínil o mé touze začít s PHP, poslal mě do prdele se slovy, že to je jazyk jen pro zkušené a že jsem jen blbej automechanik. Doplnil něco o zasírání serverů nekvalitními a zkopírovanými skripty. A ať se držím malého, několikastránkového webu a vytváření větších stránek ať přenechám odborníkům.

To bylo něco pro moje ego. Jsem dost ješitnej člověk a tohle mě zasáhlo.

Reagoval jsem okamžitým zakoupením příslušné literatury, neváhal za ní utratit nemalé částky. Pořídil jsem si i program HomeSite, který práci v dlouhých skriptech výrazně usnadňuje. Následovalo horlivé studium. V hlavě se mi zrodil projekt nových, bunkráckých stránek. Bavilo mě opevnění předmostí Prahy (VOP), vybudované na čáře Mělník, Slaný, Kladno, Beroun a Slapy v letech 1936 - 38. Po vzoru řopíků jsem začal vypracovávat strukturu stránek. HTML už nebyl problém, povedlo se mi napsat i 600 řádkový styl dávající stránkám rozvržení a vzhled. Opevnění předmostí Prahy, jak jsem stránky nazval, jsem během dvou let vytvořil do značného rozsahu. Za tu dobu se mi povedlo rozběhnout kompletní RS (redakční systém) ovládající každý potřebný detail, každý s bunkrů měl svojí kartu s generovanými údaji z databáze, souřadnice GPS i připravovaného systému Galileo. Se sběrem informací v terénu mi vydatně pomáhal kamarád z Lužce nad Vltavou. Toto ucelené dílo zůstalo také ve stádiu projektu. Proč ?? Za tu dobu se opevnění stalo módou, kdejakej jouda vyrazil do terénu a mapoval sebemenší detaily týkající se opevňovacích prací. Došlo mi, že podrobným zmapováním dosud neprozkoumané Pražské čáry, připravím o pocit objevitelství hezkou řádku lidí. I mě začal ten pocit chybět, neb jsme si v pláních okolo bývalého opevněného pásma obrazně řečeno "podávali dveře" s ostatními milovníky betonu. A to já nemám rád.

Nicméně tyto stránky mi dodnes běhají v počítači, občas doplním nějaké informace z vlastního průzkumu v terénu. Často se těším pohledem na moje "školní léta". A stránky VOP nikdy nepublikuju !!

V průběhu nejhlavnějších prací na stránkách o bunkrech jsem občas odskočil na změny na našich trampských stránkách. Tentokrát jsem zcela ignoroval styly a nechal jsem hlavní tíhu vzhledu opět na jazyku HTML. Důležité pro mě bylo, že jsem mohl v ostrém provozu vyzkoušet funkčnost PHP a MySQL aplikací. Tak vznikl "kovový" vzhled, který se držel patrně nejdelší dobu. Vzhled nebyl pro mě tou dobou podstatný, prioritou byla funkce. Tak se stalo že v jistých prohlížečích nebyly stránky podporovány.

Někdy tou dobou přišel také odskok k stránkám jedné školy. Přes známost. Ty dostaly jádro redakčního systému, vzhled tvořily styly integrované přímo do HTML (nikoliv v externím souboru). Docela se líbily, nebyla ale dostatečně promyšlená koncepce a tak jejich majitelé neustále měnili svoje požadavky. Výhledovým počtem strávených hodin bych na nich pak prodělal majlant, od jejich uvedení do provozu jsem proto raději ustoupil. Dodnes webovky nemají.

O bunkráckých stránkách se dozvěděl můj kamarád, ajťák z jedné nejmenované pojišťovny a můj pravidelný počítačový servisák. Pochvala funkčnosti od něj obzvlášť potěšila. Ale co potěšilo víc ...

Dohodil mi můj první úspěšný kšeft. Stránky s již hotovým vzhledem. Měl jsem do stávajících stránek zakomponovat svůj redakční systém a vytvořit elektronický obchod. Plácli jsme si, kšeftík vyšel. Vše funguje, stránky běží. Chybová hláška chodící mejlem v případě havárie nějakého skriptu už velmi dlouho nepřišla.

Tak se poprvé bohatě vyplatily investice do sebevzdělávání.

A opět přišla další práce bokem. Tentokrát zapracoval na databázi oprav, jenž jsme prováděli v naší práci. Na starém počítači v osobním vlastnictví jsme za podnikový proud rozběhali triádu (PHP, Apache a MySQL). Jednoduchý vzhled stránek, spolehlivě běžící zápisky o opravách. Aplikace vysoce hodnocena i naším vedením Smile . Ale i v naší práci však probíhá modernizace a tak jsme dostali pracovní síťovou stanici, na které běhá něco podobného. Také se jedná o administrační systém, funkce jsou zhruba stejné, ovšem celý program je ovládán javascriptem. Rozdíl je navíc v tom, že majitelé IT firmy na tom vydělali miliony. Naší interní databázi oprav jsme přestali používat, neb na dvojí vedení agendy skutečně už nemáme čas.

Další zájemci o tvorbu redakčních aplikací na obzoru, nicméně mi dochází, že naše trampské stránky mi dělají reklamu. Tou dobou jsem tedy naplno vlítnul do předělání vzhledu našich stránek.

Odstranil jsem stávající tabulkový layout (rozvržení) a přešel kompletně na CSS styly. Dával jsem si záležet aby se stránky korektně zobrazovaly ve většině dostupných webových prohlížečích, vyčistil HTML kód tak, aby procházel validátorem, stejně tak styly musely odpovídat standardům. Opustil jsem kovový vzhled a přešel na černý.

Tah to byl perfektní, stránky vzhledově sice nebyly mezi přední elitou, ale zobrazovaly se korektně a fungovaly na RS. Parádní reklama. A mě se vyskytly další tvorby na zakázku. I přes další kšefty jsem nacházel dost času na plnění našich stránek obsahem. Bavilo mě to, rád jsem vzhlížel na vzrůstající návštěvnost.

Další díla na zakázku už byly ve formě kompletních stránek. Tudíž vzhled, optimalizace pro vyhledávače, validita, RS + obchod. Ve volných chvílích jsem buď psal na náš web, nebo se zabýval novým projektem. A tak se zrodila nová aplikace ve formě kompletního redakčního systému, elektronického obchodu, skladového hospodářství a různých dalších funkcí, jež už jsou nad rámec tohoto článku. Nedělám si jím reklamu Smile . V rukou mám tak ucelený balík aplikací, libovolně dělitelný dle potřeby a okamžitě připravený na vtěsnání do jakýchkoliv stránek.

Dosud mě to bavilo, když jde psaní kódů jak se říká "od ruky", člověka to těší. Pár neřešitelných věcí odsouvám na později, postupně se k nim zase vracím.

A tak počátkem června 2008 začínám dělat úplně nový vzhled i jádro našich trampských stránek. Měním i pojetí. Černý vzhled bere za své, často mě totiž při pročítání článků na černém pozadí bolely oči. Holt už taky houby vidím Smile . Některé změna potěšila, jiné naopak. Je mi to celkem jedno. Vymýšlel jsem nové a nové funkce, pořád ještě bylo co dělat. Funkce všemožně kombinuju, pro řadu prvků si chodím do bunkráckých stránek nebo do RS(full), nebo naopak. Vše nové aplikuji i do ostatních.

Bohužel se tohoto vzhledu už nedožil Džarda, jenž byl velkým propagátorem těchto stránek a nadšencem. Jemu vděčíme za veliký příval přístupů ještě v dobách, kdy nás vyhledávače moc neznaly. Díky jemu máme hodně stálých návštěvníků. Zajímalo by mě, kdyby se toho dožil, jestli by řekl "Kua Lahvo, tos to zase posral!" nebo "Kua Lahvo, dobrý". To už se nedozvíme ...

Tolik asi historie, ale teď proč tohle všechno píšu .....

Když nedávno Groula, jenž je takovým webovým guru, psal, že na vedení internetového deníku sere, že už ho to nebaví, nechápal jsem. Úspěšnej plátek, kam člověk zajde když má náladu na hovno, kde se zaručeně pobaví a kde má jistotu že vždycky na něco novýho kápne. Tou dobou mi nedocvaklo, proč to chce pohřbít.

Dnes jsem v takový situaci já.

Došla mi šťáva. Psaní už mě netěší tak jako dřív. V různém stádiu rozpracování mám zhruba 40 článků. Když mě něco napadne, napíšu to. Ale málokdy dokončím. Často čumím jako péro z gauče na nedopsané texty, sem tam se mi povede něco málo doplnit. Nemám inspiraci.

Sorry, ale už mě to ani nějak moc nebaví !!!

Příval mých rozumů ustává. Jedni to jistě vítají. Věřím, že leckterému cyklistovi, cikánovi, nebo věřícímu, teď proběhne hlavou myšlenka, že "konečně se na to ten kretén vysral". Pravdou je, že nepřízní vůči nim jsem se nikdy netajil. Nemám je rád. Chtěl jsem je ještě v budoucnu počastovat nevybíravými výrazy, vyblejt na internet co si o nich myslím. Těšilo mě, když si přečetli moje výtvory, že jsem je nasral a trochu jim tak zkrátil život.

Teď už nevím, jak jim, obrazně řečeno, "vrazit kudlu do zad" Smile

Došly mi nápady.

Nechci to tu pohřbít doslova. Stránky nechám běžet. Jen odpadám jako téměř výhradní přispívatel. Čeká mě tvorba dvou dalších webů, firemních. Budu se věnovat jim. Z toho je jeden obchod s militáriemi, což mám rád. Stejně tak se začínám zajímat o webovou grafiku, což je zatím pro mě málo prozkoumaná oblast. Čekají mě projekty typu SSL (zabezpečená oblast), napojení stránek na bankovní sektory, jiné programovací jazyky a dost a dost dalších novinek. Nechci zamrznout tam kde jsem, v sebevzdělávání pokračuju dál.

Budu se prostě ubírat směrem, kde zatím nápady mám. A směrem který mě dosud baví.

Jsem tu stále, budu sledovat cvrkot, provozovat cvrkot .....

Ale na moje články si budete muset počkat. Tvorby chtivým čtenářům musím tímto oznámit, že v době nejbližší se moje příspěvky budou řadit spíše do kategorie ON (občasně nepravidelné).

Honza Vála, alias Lahvic, autor těchto stránek.
Nedopsané ....
Nezařazené  |  Autor: Jan Vála   20.4.2009  |  Přečteno: 67x  | Mail Printer

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 3x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 13

Lukáš K.   26.5.20 - 11:38:46

Tak teď jsem to vymňoukl [url=https://seoprofy.cz/tipy-jak-vytvorit-profesionalni-web-stranku/]tady" target="_blank">LINK

Lukáš K.   26.5.20 - 11:35:46

Skvělá práce A historie Vašich stránek má srdce. Je pravda, že když chce člověk kvalitní webové stránky, kterýma se může propagovat, tak je dobře se obrátit na nějakou firmu. Možná oslovit i nějakého toho copywritera na články. Ale určitě samovzdělávání je také zaklad, já si hodně čtu na [url=https://seoprofy.cz/tipy-jak-vytvorit-profesionalni-web-stranku/]tomto" target="_blank">LINK blogu o tvorbě webu, už mi ty informace mockrát pomohly.

Lahvic   10.5.09 - 21:13:34

Játrovou husí paštiku ?? No tak to musím někde sehnat !! To je zajímavý, játra nesnáším, ale játrová paštika je delikatesa

Bludi   29.4.09 - 11:50:38

Tak Ok. Diskuze k víkendu od teď do jiného vlákna.
Jo jo, měl jsem možnost vidět V Pitkovickém restaurantu... Koberec pod nima po jejich odchodu museli luxovat.
Ale také mám pozitivní zkušenost z francouzkou játrovou husí paštikou. To je prý národní delikatesa. Pro její výrobu pěstujou speciálně krmené husy, které krmí bůhvíčím, aby ty játra měli obzvlášť velký a chutný... Tak to byla mňamka..

Lahvic   29.4.09 - 11:26:29

Beru !! Na tu dobu nemám naplánovanýho nic. Teda vlastně už teď mám

Copak ?? Osobní zkušenost s bordelářskými Frantíky ??

Bludi   29.4.09 - 11:19:06

No a co tedy přeběžně víkend 15 16 17 Květen. To už bude po vejplatě, takže budem ,,smrdět´´ korunou..
Frantíci si hlavně droběj housku do jídla, takže po nich zůstává neuvěřitelnej bordel.

Lahvic   29.4.09 - 10:59:00

Je fakt že toho mám v poslední době víc než dost. Dvoje webky pro firmy, jedny nový vlastní, který bych měl dokončit do července. V práci žádná sláva. A do toho mám na krku celou tu Francii.

Tu ozdravnou kůru bych si naordinoval v době co možná nejbližší. Léčení by spočívalo v nedávno zmiňovaném alkoholickém opojení spojeném s dlouhodobějším pobytem u vybraného sázavského stánku. To zatím pro začátek, neb s tím pracovním volnem a nízkým pracovním nasazením se to nesmí na začátku přehánět

S těmi recepty se možná přidám, protože ten výlet do Francie bude pro nás kulinářskou zkouškou. Celejch 10 dní přece nemůžeme dlabat jen aintopf

Mimochodem, žabožrouti prej dělaj luxusní tatarák. Na ten se těším, ten si tam musím někde dát !!!

Bludi   28.4.09 - 21:09:15

Klíd, však to bylo víceméně psáno jako humor. Proto jsem tam taky cpal ty smajly. Ale asi sem jich tam teda měl nacpat víc, když tedy zůstalo nepochopeno. Chtěl jsem ,,odlehčit´´ vážnost článku.
A protože zkušenost velí nerýpat do přepracovaných osob, tak už radši budu mlčet. Asi bys měl naordinovat dlouhodobější ozdravnou kůru, než jen víkendový vandr(mimochodem díky za nabídku, ale byl jsem na Ostrý a auto na pravidelné údržbě, takže příště), protže jinak bude mít za chvíli Chocholoušek práci...

No k tomu plnění, jen za mne podotýkám, že každý recept, který někde ,,vyšťourám´´ nejdříve osobně testuji, takže na nějakou závratnou rychlost se netěš..

Lahvic   28.4.09 - 18:01:28

Asi jsem hlava nechápavá a blbá, ale fakt mi nedochází, co je na podobným článku nesmysluplnýho. Narážku o oduševnělým výlevu taktéž řadím k těm, nad kterými mi zůstává rozum stát. Článek prostě popisuje historii těchto i jiných mých stránek, spolu se zamyšlením nad předpokládanou budoucností. Prostě konstatování faktu a osobního názoru. Stejně tak bych tedy jako nezajímavý výlev měl odstranit, nebo přinejmenším zablokovat toto vlákno, které by sítem vhodnosti a nevhodnosti nemohlo na trampských stránkách projít. I zde popisuju pro mnohé nezajímavé detaily.

Takže vlastně potvrzuješ moje slova, že kromě vlastních názorů vlastně nemám o čem psát a tudíž bych se na to měl vysrat.

Samozřejmě budu rád koukat jak se to tu plní hodnotnými články o různých druzích pokrmů a jinými zajímavostmi. Zatím to ale na záplavu tak moc nevypadá

Bludi   28.4.09 - 10:15:59

Jo pisatelská můza je prostitutka vrtkavá.. Ale na druhou stranu aspoň se již nebudou opakovat oduševnělé výlevy typu článku, ke kterému se tato diskuze váže, nebo bilancování A přibude smysluplných článků na téma jak na 100 způsobů zpracovat prase.
Vlastně ne, prase se díky mexiku stává ohroženým masem, takže třeba soja, nebo něco takového

Kapsa   24.4.09 - 12:12:31

Ha, ha - to znam, jsem na tom momentalne podobne ....

Lahvic   23.4.09 - 18:16:24

To je přesně vono, člověk do toho čumí aniž by ho něco napadlo. Dost blbá situace. Když něco plácneš máš pocit že to stojí za hovno, lidi čekaj co z tebe dalšího vypadne, čímž se vlastně dostáváš do začarovanýho kruhu ....

groula   23.4.09 - 14:54:17

Ha vidíš. Dospěl si do stejnýho stádia jako já . Je to hrozný zjištění když člověk najednou nemá chuť něco psát co

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1507363
Přístupů dnes : 250
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 6

Kalendář

Dnes je:

Úterý, 19.3.2024

<<03 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

Kam jezdíte nejraději ?

KokořínskoGraf 552
BrdyGraf 305
ŠumavaGraf 288
PosázavíGraf 331
Jizerské horyGraf 269
Český rájGraf 243
JinamGraf 300
Česká KanadaGraf 292
Lužické horyGraf 273
České ŠvýcarskoGraf 388

Hlasů: 3244

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144