Trampská osada Minessota

Stránky neortodoxních trampů


Bez sněhuGermany France United Kingdom

S Grepou na přechod Hřebene

JasnoJasno (2 dny) (18 km) Před 5.lety a 6.měsíci Září 2018
Skupinové foto :-)
Pondělí odpoledne. Právě probíhal rutinní telefonní hovor přes mobilní operátory mezi mnou a Grepou. Zkusmo jsem položil otázku, co má v plánu nadcházející víkend. Vzhledem k tomu, že se živí jako řidič kamionu v Německu, volných dní má poskrovnu a většinu jich tráví ve společnosti vlastního dorůstajícího potomstva, byly vyhlídky na případný vandr jen malé. O to víc mně překvapilo, když mi oznámil, že s velkou pravděpodobností o nadcházejících dnech pracovního volna zavítá do rodné domoviny a plány nemá žádné. Šance na vandrovní putování se zvýšila. O dva dny později při dalším telefonátu Grepa opakovaně potvrzoval blížící se volno, ovšem s pátečním pozdním příjezdem. Že dáme po dlouhé době vandr bylo čím dál jistější, byť dopravní situace u našich západních sousedů ještě mohla pořádně zamíchat kartami.

Ve čtvrtek po práci jsem tedy vyrazil do obchodu zakoupit potřebné potraviny. Netušil jsem ovšem, že kvůli pátečnímu nucenému zavření velkých obchodních řetězců tam vyrazí každý, kdo má ruce a nohy. Davové šílenství vrcholilo a pulty i regály se utěšeně prázdnily. Zakoupil jsem po dvou konzervách i stejném množství paštik, polívek v pytlíku i rumů. Po půlhodině čekání u kasy jsem paní pokladní předal příslušný peníz a o další hodinu později už obsah dvou skleněných lahví přeléval do jedné z čutor. Byl jsem připraven.

Žádné další komplikace nepřišly a sobotní dopoledne jsme tedy mohli vyrazit. Paradoxně největším problémem byla otázka "kam". Oběma nám totiž bylo úplně jedno kam to bude. Započali jsme tedy s vylučovací metodou. Na Sázavě jsme byli nedávno a největší favorit, Domašín, byl o sobotním dopoledni nejasným restauračním cílem. Hospoda v Radošovicích mohla být zavřená a nikde blízká jiná není. Táhnout se takovou dálku vlakem a zjistit pak, že budeme na suchu, to nakonec rozhodlo v neprospěch kdysi oblíbené lokality. Zbývala Berounka, přičemž klasický Hýskov hrozil kvůli krásnému počasí a nedávno vybudovaných cyklostezkách značným náporem elastických prdelí na duralových svařencích, zamířili jsme raději do klidnějších míst. Ty jsme očekávali v přechodu Brdského hřebene.

Grepa mě vyzvedl autem v Radotíně a přejeli jsme do Zbraslavi, kde jsme povoz zanechali za nádražím. Vlak dorazil na druhou nádražní kolej o několik minut později. Na jeho palubě jsme zamířili k Dobříši, ovšem zmiňovaného města jsme cíleně nedosáhli. Naší výstupní stanicí se stala Nová Ves pod Pleší.

Brdský hřeben se tyčil na západě a cesta k němu byla poměrně přímá. Ovšem nás zajímala ta delší, klikatá, lemovaná restauracemi. Tu první jsme navštívili hned na náměstí. Odkaz Polkli jsme něco málo piv a nakonec i vydatný pozdní oběd. Další naše cesta pak vedla vsí na sever, kde se v údolí u potoka nachází další pohostinství. Zde jsme ochutnali jen jediný zrzavý mok, neb zde točí Staropramen. A ten je za trest. Odkaz

Odtud jsme konečně zamířili k Brdům. Po asfaltové cestě jsme dorazili na Malou Svatou a kousek za ní se na okraji lesa uložili k menšímu odpočinku. Po něm jsme pak po silnici sešli do Kytína. Místní restaurace vypadala na první pohled zavřená, na druhý se už nedostalo, neboť naší pozornost upoutal pivovar. Zapadnout na jeho zahrádku bylo dílem okamžiku. Odkaz

Na ní jsme vydrželi až do počínajícího soumraku. Když se stíny značně prodloužily, vydali jsme se na další cestu. Vzhůru k hřebeni. Cíl byl stanoven v podobě oblíbeného kempíku pod Pišťákem. Do brdského hvozdu jsme se zanořili už za úplné tmy. Přestože jsme disponovali třemi kusy zdrojů světla, po cestách a posléze pěšinách jsme skrze les pochodovali za úplné tmy, s občasným posvícením na turistické značky. Odměnou za nenápadnou chůzi lesem nám bylo opakované houkání jelenů v říji, které se k naším uším linulo ze tří světových stran. Někdy bylo i strašidelně blízko.

Zaujati chůzí a poslechem okolí, jsme nakonec přešli potřebnou odbočku na temeni hřebene. To jsme samozřejmě zjistili až o notný kus dále i níže. Zkrátka jsme odbočku začali hledat až poté, co jsme jí minuli a uvědomili si to až s blízkým svitem pouličních lamp, neklamnému znamení, že jsme se až moc přiblížili k Halounům. Stoupat nazpátek se ani jednomu z nás nechtělo, proto jsme tedy pokračovali v sestupu až do zmiňované vsi. Tam jsme samozřejmě zamířili do oblíbené hospůdky. Odkaz Ovšem pivo už nás netáhlo a po dvou limonádách jsme se zvedli na další cestu. Ke kempu bylo možno dorazit spodem, ovšem také se závěrečným stoupáním. Rozhodli jsme se proto k nejsnadnějšímu řešení - spaní na okraji lesa nad Zadní Třebání. Na plácku pod vysokým stromem jsme v minulosti několikrát spali a zhruba po půl hodince chůze si tu ustlali i teď. Odkaz

V noci mě probudilo poměrně hlasité mlaskání. Zády jsem drkl do vedle ležícího Grepy. Mlaskání však neustalo a mě i v polospánku došlo, že nepochází od něj. Popadl jsem tedy vedle hlavy ležící baterku a její ostré bílé světlo zamířil do míst, odkud se stále ozývaly zmiňované zvuky.

Takových třicet metrů od nás stál v poli divočák! Odkaz Docela kapitální kus. Už zase! Na posledních třech vandrech jsme pokaždé divokým prasatům vlezli do jejich nočního pochodu. Příjemná setkání to tedy rozhodně nejsou. Zaklepal jsem tedy s vedle ležícím Grepou, ale ten se právě nacházel v nejhlubším stádiu spánku a nejevil známky probuzení. Držel jsem tedy divočáka ve světelném kuželu baterky, sáhl do batohu pod hlavou a vytáhl deset kusů silných petard, které pro tyto příležitosti u sebe nově nosím. Jejich exploze, jak jsem doufal, měly divočáka vyplašit. Kňour nás naštěstí úplně ignoroval a věnoval se tomu, co nalezl v brázdě. Po nějaké chvilce pomalu odkráčel do křovinatého předělu mezi dvěma poli a ztratil se mi z dohledu. Petard nebylo potřeba. Jestli se tam uložil, nebo na druhé straně pokračoval v hledání potravy, to nevím. Jisté ale je, že jsem další hodinu nespal a pozorně sledoval každé šustnutí v okolí. Další návštěva však už nepřišla a já se tak mohl věnovat nepohodlnému spaní na několika šutrech, které mi až do rána tlačily do zad.

Rozbřesk byl nádherný. Kolem se vše třpytilo pod námrazou, která vypadala krásně, ale také pořádně zábla, neboť část jí prostoupila i našimi spacáky. Krátce po svítání jsme se tedy zvedli, sbalili věci a zamířili dolů do vsi, k nádraží. Vlak jel vzápětí poté, co jsme stanuli na prvním peróně. Grepu jsem pak hodil z Radotína do Zbraslavi pro auto a tím jsme završili krátký vandr z počátku podzimu roku 2018.
Strom, pod kterým jsme spali Východ slunce nad Zadní Třebání Krátce po svítání pod Brdy Pivovar v Kytíně Grepa před muzeem trabantů v Nové Vsi pod Pleší
Popis akce  |  Autor: Jan Vála   6.10.2018  |  Přečteno: 67x  | Mail Printer
12 souřadnic ke stažení.

Ohodnoťte článek jako ve škole: 1  2  3  4  5  
Hlasováno: 4x | Průměrná známka: 1.0

 Komentáře: 9

Lahvic   21.10.18 - 21:38:39

Ještě toho trochu

Honza   14.10.18 - 09:07:56

Jo, rakvičky, věneček,... a ještě kozí mlíko se sifónem!

Lahvic   13.10.18 - 23:13:01

Jo to byl přesně on Kdepak, nemohl jsem jet, neb další level by už byl o rakvičkách se šlehačkou A to by zbouralo mě

Petisan   12.10.18 - 09:08:56

Myslím, že si měl na ten vandr jet - protože borůvkovýma knedlema s džusíkem bys tyhle stránky doslova zboural bez nutnosti hrabat se ve zdrojákách. A jestli to byl ten kamarád, který si myslím, že to byl ... tak ať už jeho hatha jóga při západu slunce, nebo divadelní představení o 10-ti rolích a jednom herci při měsíčku vedle již neexistující kupy hnoje, byly prostě nejvíc

Lahvic   11.10.18 - 23:39:09

To jsem si se slovy o limonádách v našich trávicích traktech pěkně naběhl Měl jsem použít strategicky více neutrální větu typu "stavili jsme se v hospodě a poté se vydali na další cestu"

Hele ale ještě to není tak hrozný. Zatím jsme si neobjednávali urologický čaj a nechodíme po cukrárnách

Což mi ovšem připomnělo, že mě nedávno nabídl vandr na motorkách nejmenovaný kamarád. Samozřejmě jsem se zaradoval, neboť tento typ vandru mám docela rád. Vzápětí mě však zchladil plánem oné cesty, která měla být zakončena v jakési prdeli světa, ovšem prý tam mají vynikající BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY a neméně lahodný domácí DŽUS!! Při představě takové priority jsem pomyslně motorku zatlačil zpět do garáže a nikam jsme nakonec nejeli

Petisan   11.10.18 - 14:32:49

Pil si limonádu a dokonce Ti zbyl rum? Ty jsi nemocný a je to vážný

Lahvic   10.10.18 - 21:09:55

Jen sem zkusím ještě vložit vlastní fotku z hospody v Nové Vsi pod Pleší. To pro vyzkoušení funkčnosti ukládání fotek.

Láva na zahrádce v hospodě v Nové Vsi

Lahvic   10.10.18 - 17:57:02

Kdepak, nebyla to ani tisková chyba, ani ti neselhal zrak a heknutým webem to také není A co hůř, je to opravdu tak Ovšem, co jsem neuvedl, je fakt, že piv ve třech předchozích hospodách nebylo zrovna málo a z litru rumu jsem v čutoře domů přitáhl sotva hlt. Takže po takto prožitém odpoledni už do našich trávicích traktů pivo nemohlo, neb by mohlo hrozit i okamžitým návratem Takže abych to upřesnil ... "po jedné KOFOLE a jedné MALINOVCE jsme se zvedli a vydali se na další cestu"

Honza   10.10.18 - 02:17:15

"Ovšem pivo už nás netáhlo a po dvou limonádách jsme se zvedli na další cestu."

No tvl, jako teda krutě hustej fór! Fakt je tam l-i-m-o-n-á-d-á-c-h ... ? Četl jsem to pro sichr nejmíň desetkrát, jestli mi neselhal zrak! A stejně nevěřím, to je buď tisková chyba, nebo ti někdo hacknul web!

Diskuzní forum

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Opravdu skvěle napsáno, úplně tam poznávám lidi Možná ... [více]

16.3.2024 | Kahuna (Franke) z Tábora

Chybí tam ještě Němec - německý army hadry z 2. světový ... [více]

3.3.2024 | Had

Dneska už Březák moc útulně nevypadá. ... [více]


Menu

Odkazy

Počet návštěv


Celkově přístupů : 1507338
Přístupů dnes : 225
Max za den : 1713
a to : 26.5.2017
Online : 7

Kalendář

Dnes je:

Úterý, 19.3.2024

<<03 / 2024>>
PoÚtStČtSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Žádná plánovaná akce !

Přejít do kalendáře

Propagace

Ikona webu
QR

Naše osada

Láva Grepa Medelák Karlik Bludi Kóža Voříšek Píba
In memoriam Unkas Jarda Pictus

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Uživatelské jméno
Heslo:
Uživatelské heslo

Rubriky

Anketa

K Cmundě(bramborák) se jako nápoj absolutně nehodí

voda (čistá bez příchuti)Graf 552
minerálkaGraf 292
limonádaGraf 310
pivoGraf 323
kořalkaGraf 275
mlékoGraf 332
asfalt, bo teče moc pomaluGraf 327
kdo je ta cmunda???Graf 265

Hlasů: 2676

Více anket

Databáze míst

Poslední vložené:
Jez Roztoky u Křivoklátu
Hospoda U jezzu
Restaurace Ludmila
Restaurace U Přívozu
Restaurace Višňová-Hájek

Zpěvník

Odběr novinek


Přihlásit se k odběru
novinek e-mailem:

Info

Kontakt


lahvic@seznam.cz
ICQ: 198552144

Copyright © 2001–2024 T.O.Minessota   Lahvic | ICQ: 198-552-144